DE UITTOCHT

Ongeveer 11,5 miljoen Nederlanders gaan deze zomer een week of langer op vakantie. De ANWB verwacht dat daarvan 4,6 miljoen met de auto op vakantie zullen gaan naar het buitenland. Frankrijk is de populairste bestemming, op afstand gevolgd door Duitsland en Italië. Nog eens 2,5 miljoen mensen zullen de auto pakken naar een bestemming in eigen land.

Waarschuwing: het drukst wordt het deze zomer op de Europese wegen in het weekeinde van 25-27 juli, van 1-3 augustus en van 8-10 augustus. Als het even kan, is het beter deze weekeinden te vermijden en op donderdag of zondagavond te rijden. Vermijd in Frankrijk de Autoroute du Soleil en de A10 Parijs-Orléans-Bordeaux, en in Duitsland de A8 München-Salzburg.

Het is zowel in Frankrijk als Duitsland ‘s zomers niet ongewoon dat er files met een lengte van meer dan 50 kilometer ontstaan. In Zwitserland is de St. Gotthardtunnel een bottleneck die ook voor lange files kan zorgen. De langste vakantiefile ooit was 150 kilometer aan één stuk: op de A6/A7/A9 in de Rhônevallei.

FOTOGRAFIE Mieke Meesen Meesen, Mieke