Club chorizo

Alle oerbroden, focaccia’s en designbroden ten spijt, soms gaat er toch niks boven een echt Frans stokbrood. Als je in Groningen woont heb je er weinig aan, maar voor Hagenezen heb ik een goed adres: Patisserie Philippe Galerne, op de Aert van der Goesstraat. Behalve le vrai baguette heeft-ie ook croissants en eclairs waar je je vingers bij opeet.

Voor 1 persoon:

50 g chorizo (vleeswaar), in plakjes

1 rijpe avocado

sap van ½ – 1 limoen

een snuf gemalen komijn

½ stokbrood

mayonaise

1 rijpe tomaat

Leg de plakjes chorizo in een koekepan, zonder verdere toevoeging van vet. Zet de pan op gematigd vuur. De plakjes bakken nu langzaam krokant in hun eigen vet. Schil de avocado. Halveer hem en haal de pit eruit. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de avocado en op een bord. Knijp er een half limoentje boven uit en voeg een snuf komijn en een snuf zout toe. Prak met een vork tot een grove puree. Proef of er nog limoen of zout bij moet. Halveer het stokbrood overlangs en besmeer beide helften met mayonaise. Verdeel de avocadopuree over de onderste helft en beleg met plakjes chorizo. Snijd de tomaat in plakjes en leg ze op de chorizo. Maal er royaal zwarte peper boven. Dek de bovenste helft van het stokbrood af. Meteen toehappen.

Bekijk de bereiding van dit verwenstokbroodje op nrc.tv

    • Janneke Vreugdenhil