China verhoogt prijs van brandstoffen drastisch

China heeft onder druk van de Chinese oliemaatschappijen de consumentenprijzen voor benzine, diesel en kerosine verhoogd met 18 procent. Direct na deze onverwachte beslissing daalde de wereldmarktprijs van een vat Amerikaanse ruwe olie met 4 dollar naar 132,32 dollar.

Analisten in Shanghai en New York verwachten echter niet dat de prijsverhoging tot minder consumptie en dus tot minder vraag vanuit China naar olie zal leiden.

De Chinese autoriteiten, die de prijzen aan de pompen bepalen, reageerden met de grootste prijsstijging in tien jaar in de eerste plaats op de aanhoudende pleidooien van de grote Chinese oliemaatschappijen en raffinaderijen. Deze ondernemingen, die olie betrekken op de open wereldmarkt, leden zware verliezen doordat zij de internationale prijsstijging niet mochten doorberekenen aan de Chinese consumenten. De koersen van de twee grootste oliebedrijven, Sinopec en PetroChina, schoten vandaag omhoog op de Chinese beurzen.

Met de prijsverhoging, die werd aangekondigd op de website van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, de economische regering, loopt de Volksrepubliek vooruit op de bijeenkomst van leiders van olieproducerende en -consumerende landen in het Saoedi-Arabische Jeddah, aanstaande zondag. De Chinese vraag naar olie en het subsidiesysteem worden beschouwd als belangrijke vraag- en prijsopdrijvende factoren.

Analisten betwijfelen of de Chinese vraag werkelijk zal verminderen. Chef-econoom Dong Tao van Credit Suisse in Hongkong denkt van wel, omdat door de stijging van de benzineprijs er minder personenauto’s de weg op gaan.

Liang Jin, econoom van Galaxi Securities in Shanghai, trekt andere conclusies. „De oliemaatschappijen probeerden zo zuinig mogelijk in te kopen om de verliezen te beperken. Daardoor ontstonden er tekorten.

„Het is oogsttijd en er ontstonden lange wachttijden voor vrachtwagens. Nu de oliemaatschappijen de prijzen mogen verhogen, zullen zij er alles aan doen om de tekorten voor gevoelige sectoren op te heffen. Dat zal leiden tot toename van de vraag.”

    • Oscar Garschagen