Boulahrouz blijft bij Oranje na tragedie

Het te vroeg geboren dochtertje van Boulahrouz is woensdag overleden.

De verdediger heeft Van Basten laten weten dat hij in de kwartfinale beschikbaar is.

Khalid Boulahrouz tijdens de eerste training van het Nederlands elftal op 4 juni. Foto AFP Netherlands national team defender Khalid Boulahrouz plays with the ball during the first team's training session on June 4, 2008 in Lausanne. Netherlands will play in group C with Italy, Romania and France during the Euro 2008 football tournament hosted by Switzerland and Austria from June 7 to 29. Dutch team will plays their first match on June 9 against Italy. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

Ondanks tragische privéomstandigheden is verdediger Khalid Boulahrouz morgenavond beschikbaar voor de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Rusland in de kwartfinale van het Europees kampioenschap. Het overlijden van zijn vier maanden te vroeg geboren dochtertje Anissa wierp een grauwsluier over Oranje, dat in een euforische stemming verkeerde na de drie overwinningen in de groepswedstrijden.

In eerste instantie zochten zijn maten Nigel de Jong en Robin van Persie de verdediger en zijn vrouw Sabia op in het ziekenhuis van Lausanne. Zij vertoefden woensdag een groot deel van de dag in hun gezelschap. Later hebben ook aanvoerder Edwin van der Sar en Ruud van Nistelrooy het ongelukkige paar tijdens een bezoek hun medeleven betuigd.

Boulahrouz trainde gisterochtend al weer mee met het Nederlands elftal. Een dag eerder had hij onder politie-escorte het stadion in Lausanne verlaten toen zijn vrouw met zwangerschapscomplicaties in het ziekenhuis was opgenomen. Gistermiddag verklaarde de speler in een gesprek met bondscoach Marco van Basten zich vanaf dat moment weer geheel te willen focussen op het EK.

„Dat vind ik knap”, reageerde de bondscoachkort daarna. „Elk individu reageert hier anders op. We zullen moeten afwachten hoe Khalid dit drama gaat verwerken. Hij is sterk, maar mentaal zal het zwaar voor hem zijn. We hebben met z’n allen geprobeerd zijn leed te delen. Maar we moeten nu ook beseffen dat we midden in een belangrijk toernooi zitten.”

Boulahrouz krijgt de vrijheid het trainingskamp te verlaten als dat nodig is. Oranje vertrok vandaag overigens naar Bazel, waar vanavond wordt getraind op de nieuwe grasmat van stadion St. Jakob Park. Hier zal morgen de wedstrijd tegen de Russen worden gespeeld.

Doelman Van der Sar probeerde uit te leggen waarom Boulahrouz het Nederlands elftal niet definitief heeft verlaten. „Het is verschrikkelijk om dit mee te maken. Maar wij hebben met z’n allen één doel voor ogen: Europees kampioen worden. Khalid heeft aangegeven dat hij daar nog steeds voor wil gaan. Hij is heel erg sterk. Maar ik denk dat hij nog sterker uit deze trieste gebeurtenis komt.”

Het is niet het eerste drama dat Boulahrouz dit seizoen meemaakt. In augustus werd hij geconfronteerd met de dood van een ploeggenoot bij Sevilla. Antonio Puerta bleef in de competitiewedstrijd tegen Getafe rond de 35ste minuut plotseling roerloos op het veld liggen. Hij bleek een hartstilstand te hebben gehad. Na behandeling kon Puerta op eigen kracht het veld verlaten, maar in de kleedkamer werd hij opnieuw getroffen door een hartstilstand. Dat herhaalde zich nog een aantal keren tot de speler drie dagen later overleed.

De affaire greep Boulahrouz erg aan. Hij zei: „Waarover moet ik me nog druk maken.” Maar hij realiseerde zich ook dat er weer snel gevoetbald moest worden. „Het leven gaat door, dus het voetbal ook. Het is de harde realiteit. We dragen zijn verlies met ons mee, maar we moeten hoe dan ook verder”, verkondigde Boulahrouz destijds.

Hij zou daarna door een liesblessure weinig meer in actie komen voor Sevilla, dat de verdediger van Chelsea had gehuurd. Tot veler verrassing werd Boulahrouz tóch geselecteerd voor de voorlopige EK-selectie van Oranje. Hij viel af, maar werd te elfder ure door Van Basten opgeroepen toen Ryan Babel zijn enkelbanden scheurde. Inmiddels heeft Boulahrouz als rechtsback naar bevrediging in alle drie de groepswedstrijden gespeeld.

Of Van Basten hem in staat acht om ook tegen de Russen te spelen, valt te bezien. De bondscoach reageerde ondanks de tragiek rondom Boulahrouz ook op de komende tegenstander van Oranje. Dit wordt een weerzien met oud- bondscoach Guus Hiddink.

Van Basten zag de wedstrijd Rusland-Zweden in Lausanne op televisie en zei over de komende tegenstander dat zijn spelers met een goede tegenstander te maken krijgen. „De ploeg is offensief sterk, de Russen beschikken over veel loopvermogen”, analyseerde hij. „De backs komen heel vaak op. Met het technisch vermogen zit het ook wel goed. Dit alles maakt de uitdaging voor ons alleen maar groter.”

Van Basten prees Hiddink die zijn vakmanschap opnieuw heeft bewezen met het bereiken van de kwartfinales. „Guus heeft het uitstekend gedaan. Maar wat precies zijn geheim is, zou ik niet kunnen vertellen. Ik vind het leuk dat we tegen zijn team spelen. Het wordt een wedstrijd tussen twee aanvallende ploegen”, aldus Van Basten.

De KNVB heeft een e-mailadres geopend voor steunbetuiging aan Khalid Boulahrouz. Het adres: boulahrouz@knvb.nl.

    • Erik Oudshoorn