Bestuurders Bear Stearns opgepakt

Twee bestuurders van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns zijn aangeklaagd wegens hun rol in de kredietcrisis. De FBI arresteerde hen gisteren in New York omdat ze hun cliënten zouden hebben voorgelogen.

De Amerikaanse autoriteiten meldden gisteren dat de afgelopen vier maanden al ruim vierhonderd mensen in staat van verdenking zijn gesteld in verband met verscheidene vormen van fraude rond hypotheken. Matthew Tannin en Ralph Cioffi zijn de eerste Wall Street-bestuurders die zijn aangeklaagd voor hun aandeel in de kredietcrisis die al anderhalf jaar op de financiële markten woedt.

Tannin en Cioffi worden beschuldigd van samenzwering en fraude. Volgens beurstoezichthouder SEC hebben de bankiers hun zakelijke klanten misleid over de financiële staat van twee grote hedgefondsen van Bear Stearns. Al in maart vorig jaar zouden Tannin en Cioffi hebben geweten dat de fondsen, die in de Amerikaanse hypotheekmarkt belegden, „op het punt van omvallen” stonden. In juni werden de fondsen officieel gesloten, wat tot ruim 1 miljard dollar aan verliezen van beleggers leidde.

De aanklagers baseren de beschuldigingen vooral op door de twee verstuurde e-mails. In april 2007 zou Tannin hebben geschreven dat „we de fondsen zouden moeten sluiten”. Drie dagen na die e-mail schetsten de bankiers nog een rooskleurig beeld van de investeringen.

„Dit gaat niet om wanbeleid bij een hedgefonds”, zei het hoofd van de New Yorkse FBI, Mark Mershon, nadat de bankiers gisterochtend om zeven uur thuis waren gearresteerd. „Dit gaat over opzettelijk liegen tegen investeerders en geldschieters.”

Volgens de dagvaarding heeft Cioffi eind maart vorig jaar 2 miljoen dollar van zijn eigen geld uit een van de slecht presterende fondsen ondergebracht in een minder risicovol fonds. Dit is nooit openbaar gemaakt. Ook wilde hij twijfels wegnemen bij investeerders door bedragen te noemen die hij zelf geïnvesteerd zou hebben. Daarbij zou hij veel hogere bedragen hebben genoemd dan hij in werkelijkheid had belegd.

De liquidatie van de fondsen in juni was de opmaat naar het einde van de 85-jarige zakenbank Bear Stearns. De bank werd vorige maand voor 1 miljard dollar gekocht door concurrent JPMorgan Chase. Begin dit jaar was de bank nog twintig keer zoveel waard.

Lees de dagvaarding via nrc.nl/kredietcrisis