Bedenktijd voor Ierland na ‘nee’ bij EU-verdrag

De Ierse regering krijgt zeker enkele maanden de tijd om oplossingen te bedenken voor de Europese crisis die is ontstaan nadat Ierland vorige week het nieuwe EU-verdrag heeft afgewezen. Dat bleek gisteren aan het begin van een top van Europese regeringsleiders in Brussel.

De Ierse premier Cowen was gistermiddag een van de eersten die dat zei. „We zijn het erover eens dat Ierland tijd nodig heeft om de uitslag van het referendum te analyseren.” Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zei dat er op een bijeenkomst van regeringsleiders in oktober verder moet worden gepraat. Maar volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken is zelfs dat nog te vroeg. „We moeten er niet op vooruit lopen dat er dan een oplossing is.”

Ierland kan ook weer niet onbeperkt de tijd krijgen, zei de Deense premier Rasmussen. Hij noemde 1 april 2009 als deadline – voor alle landen die het verdrag nog moeten goedkeuren – omdat er in het voorjaar van 2009 verkiezingen zijn voor het Europese parlement. „Ik weet dat het een optimistisch en ambitieus tijdschema is. Het is aan de Ierse regering om voorstellen te doen.”

Na de bijeenkomst van gisteren en vandaag zullen de EU-regeringsleiders naar verwachting de landen die het nieuwe verdrag nog niet hebben geratificeerd oproepen om dat wel te doen. Afgelopen woensdag keurde Groot-Brittannië, als negentiende EU-land, het verdrag goed.

Het is nog onzeker of ook Tsjechië dat zal doen. In dat land is er discussie over de vraag of de ratificatie door moet gaan nu Ierland het verdrag heeft afgewezen. Het nieuwe EU-verdrag gaat pas gelden als alle 27 EU-lidstaten het hebben goedgekeurd.

Een mogelijke oplossing voor de Europese crisis zou zijn dat het verdrag wordt veranderd, waardoor Ierland een reden heeft om opnieuw een referendum te houden. Maar als die aanpassingen te ingrijpend zijn, zouden ook alle andere lidstaten het verdrag opnieuw aan hun parlementen moeten voorleggen.