Baas over mijn longen

Ik heb het land verlaten. Op het moment dat u dit leest, ben ik op een locatie die ik nu nog niet ken en die ik u niet zou kunnen onthullen als ik haar wel zou kennen. Ik ben op de vlucht. En daarmee heb ik eigenlijk al te veel gezegd. Ik word niet beveiligd op uw kosten, maakt u zich maar geen zorgen. Ik heb geen moslim ooit beledigd, dus ik heb geen recht op steun van de staat. Integendeel. Ik ben op de vlucht voor de Nederlandse staat. Ik heb mij schuldig gemaakt aan het zwaarste misdrijf. Ik ben roker.

Over luttele dagen wordt een einde gemaakt aan een duizenden jaren oude traditie door een ijdele christen met een departement. Zijn naam zal binnen een jaar zijn vergeten. Hij is minister van Volksgezondheid en heeft daardoor het misverstand opgevat dat hij gaat over de volksgezondheid. Niemand is de baas over mijn longen. Ook uw longen zijn vrij. De economie is alleen maar gebaat bij mensen die hun leven lang accijns betalen en vervolgens vroeg sterven aan longkanker in plaats van zich tot hun honderdtiende levensjaar te laten voederen en verschonen. En al dat gezanik over passief meeroken is lage propaganda. Rokers zijn hun leven lang opgeleid om rekening te houden met anderen. Werknemers die uit eigen vrije wil graag passief willen meeroken, wordt dat recht ontzegd. Niemand hoeft ergens last van te hebben. Maar andere dingen waar niemand last van heeft worden ook verboden, dus waarom roken niet?

Ik ben mijn leven lang passief meeroker van uitlaatgassen. Ik bereid een miljoenenclaim voor tegen de Nederlandse staat die gemotoriseerd verkeer toestaat in de openbare ruimte en daarmee welbewust mijn gezondheid ruïneert. Ik zal winnen.

En daarna zal ik terugkeren, fier rokend zoals Lord Byron straalde in zijn gouden harnas toen hij voet aan wal zette in Hellas om het te bevrijden van moderne fratsen. Ik zal de hele horeca blauw zetten. U zult er nog van horen. Er zullen pleinen naar mij worden vernoemd. Dus rook! Wees moedig. Laat ze de politie maar bellen. Ik kom u steunen.

PS. Op vertoon van deze column mag u vandaag roken in de trein, op voorwaarde dat u de conducteur een sigaret aanbiedt.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer