Automobilist met sticker agressiefst

Rotterdam. Bumperstickers, met grappige, politieke of religieuze teksten, met logo`s, dieren, stripfiguren of namen van goede doelen, zijn allemaal territoriumafbakening. Het is een manier om te laten zien: hier ben ik, dit is mijn auto. En mensen met zulke merktekens op hun auto, vertonen gemiddeld agressiever rijgedrag dan mensen met een `kale` auto. Dat schrijven psychologen van Colorado State University in Journal of Applied Social Psychology. Ze ondervroegen een paar honderd studenten over hun auto en hun rijgedrag. Mensen met persoonlijke versieringen aan, op of in hun auto zeiden vaker agressief te zijn op de weg. Ze zouden hinderlijke medeweggebruikers er bijvoorbeeld niet meer tussenlaten of proberen die van de weg te duwen. De psychologen denken dat territoriumgevoelige mensen in de war kunnen raken op de snelweg, omdat ze zich tegelijkertijd in een zeer persoonlijk domein bevinden - hun auto - én in een publiek domein: de openbare weg.