Amsterdamse huizen verzakt door metrolijn

Vier panden aan de Amsterdamse Vijzelgracht zijn gisteravond ernstig verzakt als gevolg van werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn. „Pang, pang, pang en weer pang. Dat hoorden we en dan zagen we steeds weer een nieuwe scheur in een muur ontstaan”, vertelt Ad van Zwieten. Hij is eigenaar-bewoner van een monumentaal huis (1672). „Mijn familie woont hier al een eeuw.” Maar nu even niet.

Want enkele woningen aan de Vijzelgracht zijn gisteravond ontruimd wegens mogelijk instortingsgevaar. Bij graafwerkzaamheden voor het metrostation Vijzelgracht van de Noord-Zuidlijn is er een opening ontstaan in de damwand, waardoor grondwater en zand naar binnen spoelden. Daarbij zijn enkele aangrenzende panden een centimeter of zes verzakt en kwamen in de muren tal van scheuren. „Een zijgevel is naar voren gekomen, zodat er een lange scheur in de achtergevel is ontstaan”, zegt Van Zwieten.

Hij staat te kijken bij de panden die zijn afgezet. Metrobouwers zijn bezig het gat, dat ongeveer 12 meter diep ligt, te vullen met een kunststofhars.

[Vervolg VERZAKKING: pagina 3]

VERZAKKING

Deur van de traiteur kan niet meer open

[Vervolg van pagina 1] Volgens het Projectbureau Noord-Zuidlijn is het zakken gestopt. De schade is van buiten goed te zien. Veel verticale scheurtjes in de muren, ramen die verwrongen in de kozijnen hangen en gesprongen ruitjes in bovenlichten. Een hoekpand lijkt bijna schreef te hangen. De stoeptegels liggen er rommelig bij, omhoog gekomen door het schuivende zand.

Peter Hertogh toont in zijn hoekpand de talloze scheuren onder de ramen en bij de deuren. „Vannacht vertelde een ambtenaar van bouw- en woningtoezicht mij dat alles veilig was. Maar de eigenaar van de winkel beneden wordt afgeraden nog naar binnen te gaan. Is het pand nu veilig of niet?” De deur van de traiteur kan niet meer open of dicht.

Buurtbewoners hoorden gisteren al gekraak dat ze niet konden thuisbrengen. „We dachten aan muizen”, zegt een bewoonster van de zijstraat, J. Pfeiffer. ’s Middags om een uur vier werd Van Zwieten gebeld door zijn vrouw thuis: „Ze kon het huis niet meer uit, zo klemde de deur.” Van Zwieten trapte de voordeur in en ging naar de directiekeet bij de bouwput. Het schadebureau van de gemeente kwam daarop snel langs, met een uitdraai van de opnames van de camera’s op de gevel. „Op de uitdraai was niets te zien.”

Van Zwieten liet een timmerman de voordeur weer pas maken: „Maar ’s avonds ging de deur weer niet open. Toen zijn we naar ons vakantiehuisje gegaan.” Pas later op de avond moesten de andere inwoners weg. De bewoners krijgen vandaag een informatiebrief van het projectbureau Noord-Zuidlijn. Van Zwieten wacht tot hij naar binnen kan: „Kijken of de scheuren groter zijn geworden.”

    • Karel Berkhout