AFM rekende te veel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) hebben te veel kosten in rekening gebracht voor het door hen uitgevoerde toezicht, en bovendien bepaalde marktpartijen onevenredig zwaar aangeslagen.

Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CvB) deze week bepaald in zaken die waren aangespannen door onder meer Zwitserleven Vermogensbeheer. In de heffing over 2005 hadden de twee belangrijkste financiële toezichthouders van Nederland ten onrechte kosten meegerekend voor de voorbereiding van wetgeving op het ministerie van Financiën. De AFM bracht dat jaar in totaal 42 miljoen euro bij de marktpartijen in rekening.

Ook was de verdeling van de toezichtskosten over de verschillende marktpartijen „onevenredig”, waardoor de kostenstijging voor de procespartijen „explosief” was, aldus het CvB. De individuele heffingen bij de procespartijen varieerden van enkele tienduizenden euro’s tot bijna 200.000 euro.