6 Dansen Cyberia

Ook veel kleur op dit gothicfeest

EKKO

Vanavond (maandelijks), 22.00-04.00 uur. Bemuurde Weerd WZ 3, Utrecht. Entree: 6 euro. www.cybercase.nl

Wie denkt op een dansavond met ‘gothic underground muziek’ alleen maar mensen tegen te komen in zwarte kleren, heeft het mis. Stijlvol zwart blijft de basis van veel outfits, maar voor felle kleuren zijn goths zeker niet bang. Je ziet bij Cyberia felroze panty’s met gaten erin, maar ook neongele topjes en al even schreeuwend geel gelakte nagels. Meest opvallend zijn nog wel de kapsels met daarin plastic buisjes in knalpaars, oranje en groen. Het stereotype beeld van neerslachtig ogende liefhebbers van duistere muziek wordt met gemak ontkracht.

Al dertien jaar lang komen vele uitzinnig geklede bezoekers maandelijks naar de Utrechtse concertzaal EKKO, om daar te dansen op onder meer new wave, electroclash, gothic rock, darkelectro en industrial. Hoe dat klinkt? Soms overheersen stampende beats met een hoog tempo, die doen denken aan een hardcore housefeest. Dan zijn het weer mechanische geluiden die verrassend dansbare klanken opleveren – of raspende gitaren. Al met al erg afwisselend.

Organisator Kees de Brouwer (beter bekend als Cybercase) programmeert niet alleen deze avonden, maar houdt zich ook bezig met het grote gothicevent Summer Darkness. Als dj -X-X-X- draait hij elke editie mee, vaak vergezeld van dj Krat en dj DistortedChaos. Zo ook vanavond.

Aan de lange traditie bij EKKO komt binnenkort een einde: dit is de op een na laatste keer in deze zaal. Vanavond een reguliere programmering. Maar om gepast afscheid te nemen en de zomer in te luiden, zal Cyberia op vrijdag 18 juli groots uitpakken met diverse live-acts.

En vanaf 5 september wordt de maandelijkse dansavond nieuw leven ingeblazen in Tivoli de Helling. Een meer industrieel ogende locatie, waar nog meer mensen op de dansvloer passen.

    • Marjolein Marchal