11,4 miljoen vluchtelingen

11,4 miljoen vluchtelingen Najaf, 20 juni. Een Iraakse vrouw in haar tent in een ontheemdenkamp in de buurt van de Iraakse shi’itische heilige stad Najaf. Het is vandaag Wereldvluchtelingendag. Een Amerikaanse organisatie, het Comité voor Vluchtelingen en Immigranten, meldde gisteren dat er vorig jaar weer 500.000 Irakezen uit hun land zijn gevlucht of ontheemd zijn geraakt. Daarmee ontvluchtten voor het derde achtereenvolgende jaar meer Iraakse burgers hun woningen dan enige andere nationaliteit. Het geweld in Irak is in 2007 juist aanzienlijk afgenomen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waren er in 2007 in totaal 11,4 mensen vluchteling buiten hun land en 26 miljoen ontheemd in eigen land. Ongeveer 4,5 miljoen Irakezen zijn gevlucht dan wel ontheemd. Foto AP An Iraqi woman looks out of her tent at a refugee camp 20 kilometers south of the Shiite holy city of Najaf, 160 kilometers (100 miles) south of Baghdad, Iraq,on Saturday, May 31, 2008. About 280 refugees live in the camp, most of them driven out of their homes by sectarian violence.(AP Photo/Alaa al-Marjani) Associated Press