Woods onthult geheim van de knie

Tiger Woods heeft twee geheimen prijsgegeven. Hij heeft al een jaar last van zijn knie en speelde de US Open met een stressfractuur in het scheenbeen. Vandaar de pijn. Alweer een operatie.

Tot het einde van dit jaar zal Tiger Woods zich van golfen moeten onthouden als gevolg van een operatie aan de voorste kruisband van zijn linkerknie. Met dat schokkende bericht werd de golfwereld gisteren door een mededeling op de website van Woods geconfronteerd.

Schokkend? Omdat de golfwereld, de toernooiorganisaties, de commercie, golfbladen, adverteerders, televisieomroepen en het golfpubliek eigenlijk niet zonder het fenomeen kunnen. Volgende week zou Woods in Detroit een golfclinic verzorgen, waar al duizenden kaarten voor zijn verkocht en sponsors zijn aangetrokken. Over een maand moet de British Open het doen zonder de drievoudige winnaar, in september moet het Amerikaanse team het in de Ryder Cup in Louisville zonder Woods opnemen tegen Europa.

Twee dagen na zijn grootse overwinning (een play-off én een sudden death met Rocco Mediate) op de US Open heeft de 32-jarige Amerikaan de golfwereld opgezadeld met een raadsel. Op zijn website gaf Woods een geheim prijs dat hij en zijn management IMG bijna een jaar hebben gekoesterd. Vorig jaar juli, kort na het door hem gewonnen British Open, blijkt hij bij het hardlopen een scheurtje in een knieband te hebben opgelopen. In plaats van een operatie, besloot hij ‘rustig’ door te spelen in de hoop dat de beschadiging geen hinder zou geven.

Hij won sinds het ongelukje niettemin negen van de twaalf toernooien die hij speelde. Kort na The Masters, half april dit jaar, besloot hij toch een kijkoperatie te ondergaan. Zijn derde sinds 1994, toen bij hem als zeventienjarige jongen een goedaardig gezwel in de linkerknie moest worden weggehaald. Het tweede geheim dat hij bewaarde, is een dubbele stressfractuur in zijn linkerscheenbeen. Hij was na de kijkoperatie in april te snel en te heftig gaan trainen, in de hoop klaar te zijn voor de US Open. Maar hij zou het ongemak kunnen verdragen.

Die stressfractuur zou de pijn kunnen verklaren die Woods tijdens de vijf slopende dagen van de US Open kwelde. En niet als gevolg van de kijkoperatie. Zo meent Hans Schüller, orthopedisch chirurg in het Diaconessenhuis Leiden, zelf golfer. „Maar dan nog vind ik het vreemd dat hij een stressfractuur in het scheenbeen heeft. Zo’n fractuur komt daar zelden voor. En dat dat bij het golfen is gebeurd, vind ik ook vreemd.”

En nu een operatie aan de kruisband? „Een kapotte kruisband geeft instabiliteit, je zwikt er vaak doorheen. Maar dat is niet pijnlijk. Een kruisband scheurt niet bij het hardlopen of het golfen. Dat komt door een ongeluk. Met een kapotte kruisband kun je prima golfen. Woods mogelijk niet.”

Woods verklaarde de waarheid over de pijn niet voor of tijdens de US Open te hebben verteld, omdat hij de organisatie niet wilde duperen. Anderzijds werd het toernooi gespeeld op Torrey Pines, waar hij al sinds zijn jeugd komt.

De operatie staat nog niet gepland. Maar Amerikaanse artsen zijn ervan overtuigd dat Woods op zijn hoge niveau terugkeert.

    • Guus van Holland