VS: raketschild mogelijk in Litouwen

Het Amerikaanse geduld met Polen over de bouw van een ‘raketschild’ raakt op. De Verenigde Staten overwegen nu ook Litouwen als locatie.

De gesprekken over het schild, waarmee vijandelijke raketten kunnen worden onderschept, duren al dertien maanden. Polen eist een kapitaalinjectie in zijn leger als tegenprestatie, de Amerikanen weigeren dat. Nu blijkt John Rood, de Amerikaanse hoofdonderhandelaar voor het raketschild, onlangs in Vilnius te zijn geweest.

Volgens het Pentagon worden er geen formele onderhandelingen gevoerd in de Litouwse hoofdstad, maar zijn er wel contacten. „Verschillende Europese landen zouden de onderscheppingraketten kunnen herbergen, onder meer Litouwen”, aldus Geoff Morrell, woordvoerder van het Pentagon.

Dat Litouwen wordt overwogen wekt algemene verbazing, omdat het de woede in Rusland over het project zal vergroten. Voor Moskou horen de Baltische staten, voorheen deel van de Sovjet-Unie, nog steeds tot de Russische invloedssfeer, veel meer dan Polen.

Het raketschild, dat tussen 2011 en 2013 klaar moet zijn, heeft de relaties tussen Washington en Moskou al bekoeld. De Russen menen dat het schild tegen hen is gericht, ondanks herhaalde verzekeringen van de VS dat de onderscheppingraketten bescherming moeten bieden tegen aanvallen uit het Midden-Oosten en Azië.

Witold Waszczykowski, de Poolse onderhandelaar, ziet de gesprekken in Vilnius als strategisch „pressiemiddel” tegen Warschau. President Bush zou het prestigeproject rond willen hebben voor zijn vertrek begin volgend jaar. „De VS weten dat de tijd tikt”, aldus Waszczykowski.

Litouwen ontkent dat er onderhandelingen plaatsvinden, maar houdt de deur open. „Litouwen zal de mogelijkheid om mee te doen aan het raketschild in overweging nemen, als het gevraagd wordt”, aldus minister van Defensie Juozas Olekas. Hij zei echter ook: „We geloven dat er met Polen een akkoord zal komen.”

De VS hebben al wel een principeakkoord met Tsjechië over de plaatsing van een radar, die de raketten in Polen moet aansturen. Begin juli wordt dit naar verwachting ondertekend, maar de Tsjechische premier Topolánek moet nog de steun van het parlement voor het project zien te krijgen. De kans dat dit niet lukt is groot.