Vervolging van vliegers Apache

Het Openbaar Ministerie gaat twee vliegers vervolgen die op 12 december vorig jaar met hun Apache gevechtshelikopter tegen een hoogspanningsmast bij Hurwenen zijn gevlogen. Dat maakte het OM gisteren bekend. De Apache vloog bij een oefening in de Bommelerwaard tegen de draden van een hoogspanningsmast. Tienduizenden huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard zaten daardoor dagenlang zonder stroom. De schade liep in de miljoenen, de vliegers bleven ongedeerd. Het OM liet weten dat de twee vliegers worden vervolgd, omdat ze door „het zodanig onvoorzichtig en onoplettend handelen” schuld dragen aan de schade aan de mast en de helikopter. Ook brachten ze elkaar onnodig in gevaar. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops, die de vliegers verdedigt, verwijt het OM de piloten dat ze hun trainingsvlucht onvoldoende hebben voorbereid. Ze hadden alerter moeten zijn op de locaties van de elektriciteitsmasten. Hen hangt een maximale gevangenisstraf van een jaar boven het hoofd. De aanklacht is „een enorme aanslag op de mentale gesteldheid” van de twee, volgens Knoops. Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond VBM/NOV, zegt dat één vlieger op dit moment in Afghanistan is. De ander is zich „in de VS aan het voorbereiden” op de missie. De mannen moeten op 7 juli verschijnen voor de rechtbank. (NRC)