Vandaag rijden bussen in streekvervoer weer

De streekbussen rijden vanaf vandaag weer de hele dag. Daarmee komt er een einde aan de inmiddels 18 dagen durende staking in het streekvervoer. FNV-bestuurder Janny Koppens bevestigde gisteren dat zij haar leden oproept om vanaf morgen weer te rijden.

De aankondiging kwam nadat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat, ChristenUnie) gisteren een bedrag van 16 miljoen euro beschikbaar stelde om het cao-conflict binnen het openbaar vervoer te op te lossen. Dit was het resultaat van een dagenlang overleg tussen Huizinga en de provincies, die met de vervoersbedrijven contracten hebben afgesloten. Koppens sprak van een „stap voorwaarts”.

Werkgevers zeiden zonder de subsidie van Huizinga geen cao af te kunnen sluiten. Bonden en werkgevers waren het afgelopen vrijdag al eens geworden over de inhoud van de nieuwe cao. De bekostiging legden ze echter neer bij de staatssecretaris.

Koppens benadrukt dat de cao die gisteren definitief werd geen oplossing vormt voor de lange termijn. „Dit is een overbruggings-cao. We willen voorkomen dat we volgend jaar alsnog actie moeten voeren. Wij staan nog steeds achter de aanbeveling uit het rapport van Klaas de Vries om een structureel overleg tussen provincies, stadsregio’s en het Rijk tot stand te brengen. We geven onszelf tot 1 december de tijd om ervoor te zorgen dat die er komt.” Oud-minister Klaas de Vries riep twee weken geleden het Rijk op zijn verantwoordelijkheid te nemen voor de problemen in het streekvervoer.

Huizinga deed naast het bedrag van 16 miljoen euro nog andere toezeggingen om hoog opgelopen kosten voor vervoersbedrijven te drukken. De provincies zullen eind dit jaar clausules in de contracten opnemen om een stijging van de brandstofprijzen te ondervangen. Ook zal het per 1 januari 2009 mogelijk zijn de prijzen van de strippenkaarten te verhogen. Daarmee moet een einde komen aan de „onbalans” in de contracten, zei Huizinga.