Van de Leur beëindigt haar turnloopbaan

Door een onzer redacteuren

Verona van de Leur (22) stopt met turnen. Dat heeft ze vanochtend officieel bekendgemaakt. De succesvolste turnster die Nederland heeft gekend, houdt ermee op na een carrière van dertien jaar.

Haar mededeling kwam niet als een verrassing, omdat Van de Leur twee maanden geleden na de Europese kampioenschappen in Clermont-Ferrand al aankondigde te willen stoppen. Ze hield destijds een slag om de arm, omdat ze eerst rustig wilde nadenken over zo’n vergaande beslissing. Maar nu weet Van de Leur zeker dat ze niet wil terugkeren. Een voorbode was haar afmelding voor de Nederlandse kampioenschappen, die komend weekeinde worden gehouden en die als haar laatste kans op deelname aan de Olympische Spelen in Peking zouden gelden.

Van de Leur heeft bij alle grote kampioenschappen succes gehad, maar was geblesseerd in de kwalificatieperiode voor de Spelen van vier jaar geleden in Athene. Ze maakte er geen geheim van dat deelname aan de Olympische Spelen in Peking haar belangrijkste motivatie was om haar loopbaan te vervolgen.

Dat ze uiteindelijk afhaakte voor de Spelen kwam door haar ervaringen bij de laatste EK. Daar kreeg ze van topsportmanager Henk Kort niet de kans op balk uit te komen. Op dat moment knakte er iets bij Van de Leur. Ze was het zat om voortdurend te worden tegengewerkt. In aanloop naar de Spelen van Athene kreeg ze ruzie met toenmalig trainer Frank Louter, die haar vervolgens – volgens Van de Leur – dwarsboomde in het kwalificatietraject. Op weg naar nieuwe Spelen kon ze niet opnieuw de moed opbrengen om allerlei tegenstand te overwinnen.

Van de Leur heeft een indrukwekkende erelijst. Ze won twee zilveren en drie bronzen medailles bij de EK in 2002 en in hetzelfde jaar zilver op vloer bij de WK. De turnster werd dat jaar ook uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Van de Leur werd drie keer Nederlands kampioen op de meerkamp.