The boy’s back in town

ac.jpgNiets ruimt zo lekker op als die eerste ochtend weer terug in New York. Door de jetlag ben je vroeg wakker en nu, om acht uur ‘s ochtends, is mijn inbox met mail van twee weken van afwezigheid alweer opgeruimd. Bonus is bovendien dat je weet weer thuis te zijn als het om half zes al dringen is in de metro en de fruitstalletjes op straat reeds door de helft van hun koopwaar van de dag heen zijn.

Mijn collega Elske Schouten - de nieuwe NRC-correspondent in Jakarta - hield tijdens mijn afwezigheid dit weblog alive and kicking: dank. Zelf kreeg ik (en ook dat schoont lekker op) niet meer mee van New York dan een voicemail van ConEd, het energiebedrijf.

“This is an important message from ConEdison”, klonk de computerstem. Wegens een hittegolf zijn er “problems effecting the electric distribution in your neighborhood”. Het bedrijf verzocht me daarom per direct al mijn energieverbruikers (computer, magnetron, airconditioning) uit te schakelen. De koelkast mocht wel aanblijven. Geen idee hoe ik dat op afstand moest doen. Wel dacht ik even terug aan vorige zomer. Een wijk in Queens - en tienduizenden New Yorkers - zat(en) na een stroomstoring toen drie volle weken zonder elektriciteit.

Twee dagen later, een nieuw bericht op mijn mobieltje. “If you have not already done so, you may begin to reuse your electronic equipment and appliances. The problems have been resolved.”

    • Freek Staps