Televisie voorkeur

De Transorientale Rally is een wedstrijd met 300 deelnemers op motoren, quads, auto’s en vrachtwagens. De rally begon op 12 juni in Sint-Petersburg, Rusland. De finish is op 28 juni in Peking, China. De rally bestaat uit 16 etappes en is 10.724 kilometer lang. Op de foto de truck van het Kamaz-Masterteam, met Vladimir Tjsagin, in de etappe tussen Rogatjsevo en Petrovski. Dagelijks verslag op RTL7, 19.55-20.30u. MOTORSPORT - TRANSORIENTALE 2008 - STAGE 2 - ROGATCHEVO . PETROVSKY (RUS) 13/06/2008 - PHOTO : ERIC VARGIOLU / DPPI TRUCK - VLADIMIR CHAGIN - EDUARD NIKOLAEV - SEGEY SAVOSTIN / KAMAZ - ACTION DPPI

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met de 86-jarige Duitse Amerikaan Ralph Baer, uitvinder van de eerste spelcomputer, Magnavox Odyssey. De game-industrie is goed voor de Nederlandse economie. In 2007 streefde de Nederlandse game-industrie met een omvang van bijna 1 miljard euro de Nederlandse filmindustrie voorbij. Ned.1, 18.20-18.40u.

Netwerk. Interview met Nederlands eerste eiken bruidspaar. Pieter en Henriëtte Jeanne Ably zijn beiden 102 en hopen volgende week met een klein feestje hun 80-jarig huwelijk te vieren. Elkaar spreken en begrijpen kunnen ze bijna niet meer, maar toch zijn ze onafscheidelijk. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Een verslag over de ongeregeldheden in de politieke beweging Trots op Nederland van Rita Verdonk en een extra politieke barometer waarin de toekomst wordt gepeild van de SP na het aangekondigde vertrek van Jan Marijnissen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: 49 up. Regisseur Michael Apted legde in 1964 interviews met veertien kinderen op film vast. De jongens en meisjes waren afkomstig uit verschillende sociale milieus. Uitgangspunt voor de film was de jezuïtische spreuk ‘Geef me een kind tot zijn zevende, en ik toon je de man’. Om te onderzoeken of bestemming en persoonlijkheid inderdaad bij geboorte reeds vastliggen, volgde de camera de kinderen iedere zeven jaar. Het werd daarmee officieel de langstlopende reallife-documentaire. In de zevende editie, 49-Up, vertellen de 49-jarigen hoe zij het hebben ervaren om elke zeven jaar deze invasie van hun privacy te moeten verdragen. Het programma laat zien wat gewoonlijk moeilijk waarneembaar is: het verstrijken van de tijd. Alles verandert, alleen de klassenverschillen lijken onverwoestbaar. Tweede, laatste deel. Ned.2, 0.20-1.35u.

praatprogramma

Zomer 2008. Praatprogramma. Marcel Vanthilt ontvangt het zingende duo Nicole en Hugo, de geurkundige Peter de Cupere en Thomas Siffer, sinds een maand hoofdredacteur van het Vlaamse roddelblad Story. Eén, 22.00-22.50u.

The Graham Norton show. Praatprogramma waarin Graham Norton praat met onder anderen de Amerikaanse actrice Alicia Silverstone. Muziek van The Freemasons. BBC 2, 22.45-23.30u.

Question time. Politiek discussieprogramma onder leiding van David Dimbleby waarin het studiopubliek vragen kan stellen aan politici en Bekende Britten, zoals deze keer de oud-rugbyspeler Brian Moo en Hilary Benn, de Britse minister voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Koppen: extra extra klein. Mensen met een verticale handicap worden vaak gediscrimineerd. Mannen die problemen hebben met hun lengte kunnen een pijnlijke beenverlenging ondergaan. Bij zo'n operatie worden beide benen gebroken met een beitel. Daarna rekt een apparaatje de benen uit. De revalidatie duurt zo'n acht weken en is bijzonder pijnlijk. België Eén, 20.40-21.10u.

The power of art. Eerste aflevering van achtdelige serie over invloedrijke kunstwerken gaat over het werk David en Goliath van Caravaggio. Presentatie Simon Schama. Canvas, 21.55-22.50u.

amusement

Absolutely fabulous. Engelse comedieserie met Jennifer Saunders en Joanna Lumley. Aflevering: Panickin’ . Eddy heeft een ‘panic-room’ laten installeren, waarin ze natuurlijk, samen met Patsy, per ongeluk raakt opgesloten. Met een gastoptreden van de Engelse actrice en zangeres Minnie Driver als zichzelf. Ned.3, 22.30-23.05u.

Monty Python’s Flying Circus. Engelse sketchshow met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin. Aflevering: How to recognize different types of trees from quite a long way away. Bevat onder meer de sketch Nudge, nudge. Canvas, 23.10-23.45u.

voetbal

NOS: EK Journaal. Hoogtepunten van de dag, interviews en achtergrondreportages. Laatste nieuws over het Nederlands elftal. Presentatie Toine van Peperstraten en Youri Mulder. Ned.1, 20.00-20.25u.

EK voetbal: Kwartfinale: Portugal-Duitsland. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Portugal-Duitsland met commentaar van Frank Snoeks en wedstrijdanalyse van Mario Been in de rust en na afloop van de wedstrijd. Ned.1, 20.00-22.45u.

NOS Studio Sportzomer. Jack van Gelder praat in Château de Duillier over het EK 2008 met Barbara de Loor, oud-schaatsster, zanger Guus Meeuwis, oud-voetballer René Eijkelkamp (o.m. Schalke ’04) en ex-keeper Ronald Waterreus (PSV). Ned.1, 22.45-23.40u.

overige sport

Tennis: tennistoernooi Rosmalen. Verslag van de tenniswedstrijden op gras bij het Autotron in Rosmalen. RTL7, dagelijks vanaf 11.40u.

Paardensport: Royal Ascot. Van 17 tot 21 juni vinden de paardenraces op Royal Ascot plaats. De BBC doet elke dag verslag van dit beroemdste race-evenement ter wereld. Vandaag speciaal aandacht voor Ladies Day. BBC 1, dagelijks 14.45-16.20, BBC 2, 16.20-18.15u.