SP-fractie heeft één keuze: Agnes Kant

Agnes Kant is de enige gegadigde om de teruggetreden SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen op te volgen. Zij stelde zich gistermiddag kandidaat. Tot twaalf uur vandaag konden andere fractieleden zich aanmelden, maar dat is niet gebeurd. Hiermee is de verkiezing morgen, tijdens een speciaal ingelaste fractievergadering, een formaliteit geworden.

Kant (41) schrijft in een brief aan haar fractie dat ze „bijzonder gemotiveerd” is om „met jullie de oppositie tegen dit kabinet te leiden en de strijd voor een solidaire samenleving voort te zetten. [...] Mijn rol binnen de fractie de afgelopen jaren, de ervaring als Kamerlid en de jarenlange intensieve samenwerking met Jan geven mij het zelfvertrouwen dat ik kan zorgen voor continuïteit en het leiderschap dat deze functie vraagt.”

Kant zit sinds 1998 in de Tweede Kamer, was daarvoor medewerker van Marijnissen en heeft hem tijdens zijn eerdere afwezigheid vervangen. Zij geniet brede steun binnen de fractie en heeft zich, naast haar woordvoerderschap over de zorg, steeds meer toegelegd op het bredere politieke werk. Zij schrijft als fractieleider „een forse doorstart” te willen maken met het voeren van oppositie tegen het kabinet. „Want een kabinet dat zo weinig vertrouwen geniet, dat zo weinig inspiratie biedt en vooral geen enkele daadkracht toont, verdient forse kritiek en een oppositiepartij die met haalbare en sociale alternatieven laat zien dat het anders kan.”

Mogelijke andere kandidaten als Harry van Bommel, Ronald van Raak en Jan de Wit zeiden deze week niet in de race te zijn.

Lees de brief van Agnes Kant via nrc.nl/binnenland