Sinke was eerder splijtzwam

Niet voor het eerst botst ex-militair Ed Sinke met geestverwanten in de politiek. De VVD kan er over meepraten.

Promotiemateriaal van Trots op Nederland bij de start van Verdonks toer door Nederland, op 14 april in Ede. De partner van Ed Sinke is directeur van het bedrijf dat de Verdonk-artikelen verkoopt. Foto Roel Rozenburg Ede : 14.4.2008 Start voorjaarstournee Rita Verdonk Ð TON Ð in het Cultura in Ede. TON-artikelen. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Ze vielen „onvoorwaardelijk” voor elkaar, verzuchtte Ed Sinke vorig jaar in een omschrijving van zijn relatie met Rita Verdonk. Vrienden voor het leven waren ze. Maar Sinke, voor de verkiezingen van november 2006 in eigen kring nog bestempeld als het „liberale duizendpootje van de VVD”, is nu gebrouilleerd met het boegbeeld van Trots op Nederland.

Waar Sinke komt, is het oorlog, zeggen voormalige partijgenoten die hem goed kennen. Zijn rechtlijnige karakter, ingegeven door zijn officiersachtergrond, staat daar garant voor. Daar kwam de partij in Amsterdam achter toen Sinke er in 1998 het voorzitterschap van de VVD Kamercentrale op zich nam. Twee jaar later was hij de spil achter een schoonmaakoperatie in de raadsfractie, die onder meer toenmalig wethouder Harry Groen zijn Amsterdamse carrière kostte. Gesjoemel met declaraties, een gouden handdruk, belangenverstrengeling. Sinke deed nog pogingen om de rel binnenskamers te houden, maar uiteindelijk hield Groen mede onder druk van Sinke de eer aan zichzelf en stapte op. Een verdeelde VVD-fractie bleef achter.

In 2002 was Sinke de motor achter de verkiezingscampagne van toenmalig lijsttrekker Geert Dales. Een campagne waarin de hoofdstedelijke VVD zich afzette tegen de Fortuyn-beweging, maar ook tegen de nog heersende paarse cultuur binnen de VVD zelf. Mei 2002 legde Sinke het Amsterdamse voorzitterschap neer. Een landelijke partijcarrière stokte wegens ziekte. Totdat hij in het voorjaar van 2006 in contact kwam met Verdonk en haar campagne voor het lijsttrekkersschap gestalte gaf.

Opnieuw kreeg hij de kritiek een splijtzwam te zijn, dit keer van de landelijke VVD. Maar het is „nooit zijn bedoeling geweest om Verdonk aan een eigen partij te helpen”, aldus toenmalig VVD-verkiezingsstrateeg en huidig wethouder in Den Haag, Frits Huffnagel. „Hij ging voor Verdonk als lijsttrekker, maar wel binnen de VVD zelf. Tot het laatst aan toe heeft hij haar geadviseerd om binnen de partij te blijven. Totdat de partij haar zelf dwong door haar uit de fractie te zetten.”

Sinke was daar overigens zelf debet aan, gaf hij achteraf toe, door daags na de verkiezingen in Den Haag openlijk een ‘cafécoup’ te plegen. Met 620.555 voorkeurstemmen voor Verdonk moest er een commissie komen om de leiderschapscrisis te onderzoeken, was de eis. „Een blunder”, zou hij later toegeven. Maar de toon was gezet. Sinke werd verweten uit te zijn op de teloorgang van de VVD.

Vorig jaar zegde hij na 26 jaar zijn VVD-lidmaatschap op en werd hij deelgenoot aan Verdonks opkomst, althans in de verkiezingspolls. Dit keer zonder rivalen of onderhuidse tegenstromen, zo leek het. Totdat hij vorige maand zijn vertrek bij Trots op Nederland aankondigde. Wegens drukke werkzaamheden, luidde toen de officiële verklaring. „Nu de beweging groter wordt, maak ik de keuze voor mijn eigen bedrijf.”

Zijn omgeving weet inmiddels beter. Gesjoemel met declaraties, zoals Verdonk nu beweert? „Daar is Sinke de man niet naar”, bezweert Huffnagel. „Zoek het maar in controverses met die andere campagneleider van Verdonk, spindoctor Kay van de Linde.”

Sinke zelf reageert niet, ondanks de beschuldigingen van Verdonk zelf. „Hij is opnieuw een ervaring rijker en een illusie armer”, weten zijn intimi.

Een profiel van Ed Sinke op nrc.nl/binnenland

    • Jos Verlaan