Schleck ongedeerd uit Zwitsers ravijn

De Luxemburgse wielrenner Fränk Schleck is gisteren als door een wonder ongedeerd gebleven bij een val in de vijfde etappe van de Ronde van Zwitserland. De CSC-renner, een van de favorieten voor de komende Ronde van Frankrijk, leek op weg naar de leiderstrui toen hij in de slotafdaling over de vangrail in het ravijn viel. Medevluchter Markus Fothen reed door en won de rit. Schleck was al blij dat hij zonder ernstige gevolgen uit de afgrond kwam. „Ik heb de Ronde van Zwitserland verloren en ben wat schrammen rijker”, zei hij aan de finish.

In de 190 kilometer lange etappe ontbrandde de wedstrijd op de laatste klim, de 810 meter hoge, zeer steile Cademario. De Belg Stijn Devolder was de eerste serieuze aanvaller. Nadat de Tourkopman van Quickstep was teruggepakt, demarreerde Fränk Schleck. De oudere broer van Andy, die ook deel uitmaakte van de kopgroep, draaide imponerend de kleine versnelling rond. In de laatste kilometers van de klim liep zijn voorsprong uit tot meer dan een halve minuut, voldoende om aan de finish de leiderstrui over te nemen van de Spanjaard Igor Anton.

In de lastige afdaling aarzelde Schleck (28). Hij was inmiddels bijgehaald door de Duitser Fothen en zag de weg af en toe glad worden door smeltwater. Vier kilometer voor de finish miste Schleck een bocht en klapte over de vangrail in een diep ravijn. „Hij lag vier meter diep toen ik hem ging zoeken”, zei ploegleider Kim Andersen later.

De tv-camera toonde vanuit de lucht hoe de groep favorieten, met broer Andy, voorbijraasde. En hoe, ineens, Fränk Schleck uit de afgrond opdook. Op een reservefiets voltooide hij de rit en kwam 2.52 minuut na winnaar Fothen als 44ste binnen. Door zijn val staat Schleck nu negentiende op 2.11 minuut van leider Anton, die zes seconden voorsprong heeft op Luxemburger Kim Kirchen.