Rutte onder vuur in debat Nekschot

VVD-leider Mark Rutte moet de aanhouding van cartoonist Gregorius Nekschot geen „politieke arrestatie” meer noemen. Dat eisten coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie vandaag.

Volgens Rutte is die „zweem van een politieke arrestatie” niet meer weg te nemen, zo zei hij vanochtend in de Tweede Kamer. Volgens Kamerlid Van Haersma Buma (CDA) moet Rutte dan maar het vertrouwen in de minister opzeggen, of anders „voor altijd zwijgen”. Kamerlid Heerts (PvdA) vindt dat Rutte met zijn beschuldiging het vertrouwen van burgers in de rechtsstaat aantast.

De cartoonist Nekschot (een pseudoniem) werd anderhalve maand geleden aangehouden en vervolgens 30 uur opgesloten. De Kamer had dat eerder al unaniem bestempeld als intimiderend en disproportioneel. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) sprak toen ook zijn afkeuring over de lange opsluiting uit.

Sommige partijen zagen in de aanhouding een zorgwekkende trend van het kabinet om de vrijheid van meningsuiting in te perken. De meeste partijen zijn na aanvullende informatie van de minister gerustgesteld. D66, GroenLinks en PVV pleitten wel voor „grotere voorzichtigheid”. Zij vinden dat er nu een klimaat dreigt te ontstaan waarin opiniemakers zich minder vrij voelen.

Alleen de PVV en VVD accepteren de uitleg van de minister niet en blijven spreken van een politieke inmenging. Rutte baseert zijn beschuldiging op het feit dat het Openbaar Ministerie (OM) „zeven keer” informatie aan de minister had gegeven over het lopende onderzoek naar Nekschot, en dat de minister het OM niet „in het algemeen” had gewaarschuwd dat ze terughoudend moeten zijn met het vervolgen van ‘opiniedelicten’. Een ander teken voor politieke inmenging vindt Rutte dat de vervolging van Nekschot zou afwijken van de geldende jurisprudentie, die een grote ruimte biedt aan de vrijheid van meningsuiting.

Het verwijt van Rutte dat de minister het OM had moeten bijsturen was voor GroenLinks-leider Halsema aanleiding op te merken dat Rutte zelf pleitte voor politieke bemoeienis van de minister.

Lees meer over de kwestie op nrc.nl/binnenland