Russen nemen ‘voetbal is oorlog’ bloedserieus

Voetbal is oorlog, zo luidt een oud gezegde. In Rusland wordt dat tegenwoordig heel serieus opgevat. Tijdens de wedstrijd Rusland-Zweden zond de staatstelevisie op kabelkanaal Vesti-24 gisteravond elk half uur een nationalistisch reclamespotje uit met fragmenten uit oude oorlogsfilms uit de Sovjet-Unie. In die fragmenten versloegen Russische soldaten onder leiding van Peter de Grote de Zweden in de oorlog van 1709 en verdreef Aleksandr Nevski in 1240 Zweedse invallers. Na zo’n fragment werd een scorebord getoond met ‘Rusland 1, Zweden 0’, onder begeleiding van muziek uit de speelfilm Gladiator.

De populaire krant Komsomolskaja Pravda ging gisteren nog een stap verder door verslaggevers naar het slagveld bij Poltava in de Oekraïne te sturen. Daar legden zij een voetbal voor het standbeeld van Peter de Grote, en schoten die richting Zweden.

Voor de wedstrijd Rusland-Nederland, zaterdag, wordt minder wapengekletter verwacht. Russische voetbalfans weten dat de Nederlanders sterk zijn. Sommigen vragen zich hoogstens af hoe het voor coach Goes Giddink moet zijn om Nederland als tegenstander te hebben. Maar ze denken dat zijn miljoenencontract ieder mogelijk ‘verradersgevoel’ verzoet.

De Russische strijdlust werd nog het best verwoord door speler Arsjavi: aan de winst op Zweden zou hij meer plezier hebben beleefd als hij daarna niet tegen Nederland had hoeven spelen.

Hiddink: pagina 13