Rotterdam gaat kindersterfte tegen met geboortecentra

Rotterdam. De gemeente Rotterdam gaat twee geboortecentra bouwen, bedoeld voor vrouwen die een verhoogd risico lopen tijdens hun zwangerschap. Ook hoeven vrouwen met een minimuminkomen geen eigen bijdrage meer te betalen voor kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis als ze zijn aangesloten bij een collectieve verzekering. Dat heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt bij de presentatie van het actieplan Recht op een Goede Start. De babysterfte in Rotterdam is bovengemiddeld hoog: dertien op de duizend zuigelingen sterven in de buik van de moeder (perinatale sterfte), tijdens de bevalling of vlak na de geboorte. Vooral onder allochtone vrouwen en vrouwen in achterstandswijken sterven méér baby`s vóór of kort na de bevalling dan in de rest van Nederland (tien op de duizend). Rotterdam heeft een collectieve ziektekostenverzekering afgesloten bij Zilveren Kruis Achmea. Ruim 60.000 Rotterdammers met een uitkering of een minimuminkomen kunnen zich daarbij aansluiten, waardoor de eigen bijdragen vervallen.