Parade heeft wéér veel seks

Theater Festival De Parade. Gezien 19 juni Museumpark Rotterdam. Aldaar t/m 22 juni. Zomertournee langs Den Haag, Utrecht, Amsterdam. Info www.deparade.nl.

„Dat een typische Parade-voorstelling lichtvoetig en seksueel getint zou moeten zijn, getuigt van minachting voor het publiek,” zei directeur Nicole van Vessum vorige week bij de opening van reizend zomerfestival De Parade in Rotterdam. Daarom programmeerde ze meer dans (zoals bekend nóóit lichtvoetig of seksueel getint) en werkt zij samen met het Nederlands Architectuur-instituut (NAi), waardoor er nu ook een paar voorstellingen binnen spelen, en het terrein in het Museumpark wordt omringd door loopbrug bekleed met voetbalgroen tapijt.

Vooralsnog lijkt de serieuze verdieping die Van Vessum nastreeft een wassen neus. Bij de ingang word je al begroet door drie, als spermadiertjes vermomde acteurs, die met hun staart de bezoekers over de rug aaien en verleidelijk vragen: „Bent u een eicel?” Hotel Modern was eerder dit seizoen al op de erotische tour met Rococo, waarin neukende Biedermeierbeeldjes voorkomen. En dan is er de object-theatergroep De Reus, waarin een ranzige reus een prostituee op bezoek krijgt.

Hotel Modern is bekend van onthutsende animatievoorstellingen waarin met minicamera’s in maquettes werd gefilmd, bijvoorbeeld van de slagvelden van Verdun of van Auschwitz. Maar als de groep een echte actrice inzet, wordt het meteen een stuk amateuristischer. De reus wordt gespeeld door een vrouw, die een heel scala aan mime-grapjes laat zien. Dan komt er een damespoppetje op en wordt de voorstelling toch nog bijzonder. Het poppetje stript voor de reus, en pijpt hem. De reus raakt hier zo opgewonden van dat hij de prostituee per ongeluk onthoofdt. Na van de eerste schrik te zijn bekomen, stroopt hij het poppebroekje van de poppenbilletjes en begint het onthalsde lichaam onstuimig te palen.

Cabaretier en tv-presentator Wilfried de Jong kiest ook al voor de mutilatie. In De opheffing van Bob leest hij een zwart-komisch verhaal voor over een man die zich stapsgewijs van zijn lichaam bevrijdt, door delen af te hakken, waarbij hij zich telkens met zijn gemis laat confronteren. Heeft hij zijn hoofd kaal geschoren, dan gaat hij naar de kapper. Na volledige castratie gaat hij naar een prostituee die Linda heet. De Jong wordt begeleid door het trio Ocobar, bekend van tv-programma Holland Sport. Ocobar maakt theaterrock, die volmaakt samengaat met de krachtige voordracht. Dit alles geeft de voorstelling meer klasse dan de gebruikelijke Parade-voorstelling. Maar met behoud van seks en lichtvoetigheid.

    • Wilfred Takken