Op de motor met vakantie

De motor is voor woon-werkverkeer niet echt ideaal. Evenmin voor de zaterdagse boodschappen. Wat kan er eigenlijk wel mee? Vakantie! Maar ook hierover dient weer goed te worden nagedacht.

Neem de tijd als u op vakantie bent. Foto Michiel Stoop Stoop, Michiel

Op de motor met vakantie naar verre oorden is geen sinecure. Je kunt teleurstellend weinig vervoeren op een motor, en dat weinige moet ook nog eens in vuilniszakken verpakt worden, en met allerlei touwen en elastieken op z’n plek gehouden. U moet niet uitsluiten dat de hele zaak er al ter hoogte van Wuppertal afwaait, en uw ondergoed verspreid ligt over twee kilometer Autobahn.

Maar ook afgezien van de bagageproblemen: leuk wordt het motorrijden op de autobaan of de Autoroute du Soleil nimmer. Het aftellen van de kilometers is geen bezigheid waar de echte motorrijder genoegen aan beleeft.

Daar komt bij dat een opgewekt gesprek om de tijd te doden op de motor nauwelijks mogelijk is. En al zijn er wel iPod-achtige mogelijkheden, de Zesde van Mahler laat zich toch ook beter beluisteren in de auto dan op de motor.

De risico’s van de snelweg zijn wel betrekkelijk gering. Op de provinciale weg tussen Lunteren en Barneveld is de kans op ongelukken veel groter dan op het hele traject Oberhausen-Bazel. Een paar jaar geleden is een motoragent met bijna tweehonderd kilometer per uur onderuit gegaan zonder noemenswaardige verwondingen, maar op een dergelijk geluk kan niemand rekenen.

Een hoge snelheid is op de motor overigens opmerkelijk makkelijk te beheersen. Trek er een keertje een dagje voor uit, steek bij Oldenzaal of Arnhem de Duitse grens over, en draai open dat gas. U bent opmerkelijk vlot aan snelheden van tegen de tweehonderd kilometer gewend. Leuk om een keer te doen, nog leuker om er later over te vertellen. Minder vermetele vrienden imponeren met uw prestaties is een onderdeel van het genoegen dat de motor u kan schenken. Schaam u er niet voor.

Maar zelfs bij dit soort snelheden is Italië nog steeds akelig ver op de motor. Doorgaans parkeert de volkomen murw gebeukte motorrijder na veertien uur moeizaam bonken op de snelweg zijn motor naast hotel of vakantiehuisje, om pas deze weer te starten voor de terugreis, die zuchtend aanvaard wordt.

Daar komt nog bij dat een motor die ideaal is voor de lange afstand, minder geschikt is voor de middeleeuwse dorpskernen van Toscane, of toerritjes door de Apennijnen.

Probeert u toch een oplossing te vinden, dan eindigt dat in een compromis. Of u stuitert met een te lichte motor over de autosnelweg, met moeite het overige verkeer bijhoudend. Of u klungelt met een onwillige tank over smalle bergweggetjes, terwijl u links en rechts ingehaald wordt door soepele jongeren op snorfietsjes, kilometer na kilometer het vooroordeel over ons lompe en weinig gracieuze volk bevestigend.

Denk ook niet dat die gezellige Italiaanse die u op het terrasje ontmoet hebt zich zal laten verleiden tot een ritje op uw imposante toerbuffel: deze dame loopt het risico dat de lokalen zullen denken dat zij door de bereden politie is ingerekend, en dat zal haar weerhouden op uw uitnodiging in te gaan.

Wilt u toch beslist op de motor met vakantie, zoek het dan dichter bij huis: de Ardennen of het Sauerland. Mits goed voorbereid en uitgestippeld is de tocht erheen over de binnenwegen al een feest. En ter plekke ligt een wereld van welhaast belachelijk idyllische wegen en weggetjes voor u open, waarvan u het bestaan zo dicht bij huis nimmer vermoed had.

Wilt u toch verder weg, neem dan de auto. En huur een karretje met daarop uw lichte en wendbare motor, die sowieso beter tot z’n recht komt op de lommerrijke wegen van Toscane, Umbrië en Catalunya. Ter plekke gekomen haalt u uw motor eraf en u tuft onder de jaloerse blikken van uw medecampingbewoners het terrein af, op weg naar dagenlang onuitsprekelijk genot.

U snuift onderweg de oleander- en ossobucodampen op, u kiest wegen die u met de auto nimmer zou inslaan, en komt op plekken die dermate bijzonder en betoverend zijn, dat men bij terugkeer uw vakantiefoto’s nauwelijks zal geloven.

    • Goof Bakker