Oliecontracten Irak naar vier concerns

Vier internationale oliemaatschappijen, waaronder het Brits-Nederlandse Shell, staan op het punt contracten af te sluiten voor oliewinning in Irak. Daarmee krijgen ze voor het eerst sinds 36 jaar weer toegang tot de olievelden van het land.

Dat meldt de Amerikaanse krant International Herald Tribune vandaag. Ingewijden bevestigen het bericht. Het Amerikaanse ExxonMobil, het Britse BP, het Franse Total en Shell zijn, samen met een aantal kleinere bedrijven, in de laatste fase van de onderhandelingen met de Iraakse olieminister, Hussein Al-Shahristani. De olieconcessies zijn niet geveild, zoals normaal gebeurt, maar weggegeven.

De toegang tot de Iraakse olievelden ligt politiek erg gevoelig. De Tweede Irakoorlog, die de VS in 2003 begonnen, was volgens sommigen juist bedoeld om zich de olie van Irak toe te eigenen. Amerika begon de oorlog destijds omdat Irak over massavernietigingswapens zou beschikken. Een gevaar dat, zo bleek later, door de VS sterk was overdreven.

Voor de oliemaatschappijen is Irak aantrekkelijk. Zij kunnen de de laatste jaren moeilijk toegang krijgen tot rijke olie- en gasbronnen in bijvoorbeeld Rusland en Venezuela. Irak heeft na Saoedi-Arabië en Iran de grootste oliereserves ter wereld. Als de contracten worden getekend, krijgen ze weer toegang tot een land waar ze in 1972 werden uitgezet. Irak nationaliseerde toen zijn oliebronnen, onder leiding van Saddam Hussein.

De verwachting is dat Irak de olieproductie snel kan opvoeren als de internationale oliemaatschappijen met hun modernste technologieën hulp bieden. Irak produceert nu 2 miljoen vaten olie per dag, dat is ruim 2 procent van de totale wereldproductie.

Of een toename van de Iraakse olieproductie uiteindelijk ook de almaar stijgende olieprijs naar beneden kan brengen, is onduidelijk. De vraag naar olie blijft snel groeien, met name in China en het Midden-Oosten. Deze week bereikte de olieprijs een record van bijna 140 dollar per week.

In de Verenigde Staten heeft president Bush een oproep gedaan om de Amerikaanse kustwateren open te stellen voor olie- en gaswinning. Bush wil daarmee de binnenlandse olieproductie, die sinds de jaren negentig langzaam terugloopt, opvoeren. Het zou Amerika minder afhankelijk maken van olie-import uit het Midden-Oosten. In Amerika heerst sinds 27 jaar een moratorium op olie- en gaswinning op zee. De Democraten hebben het voorstel van Bush afgewezen.