Nieuwe wetgeving bedreigt vrij internet in Wit-Rusland

Rotterdam. Het parlement van Wit-Rusland heeft een nieuwe mediawet goedgekeurd die voorziet in een streng toezicht op publicaties op internet, het laatste communicatiemiddel voor onafhankelijke media. Volgens de nieuwe wet kan de regering per decreet gaan bepalen welke informatie via het internet mag worden verspreid. Alle media moeten zich (opnieuw) registreren bij de regering, die bepaalt of ze legaal zijn of niet. Van media op internet kan dat in de toekomst ook worden geëist. In hoeverre bijvoorbeeld blogs onder media vallen, is onduidelijk. In de ex-Sovjetstaat met de bijnaam `laatste dictatuur van Europa`, worden alle radio- en tv-kanalen door de staat gecontroleerd. De meeste onafhankelijke kranten werden jaren geleden verboden. Zij zochten hun toevlucht op het web. Voor de oppositie is het internet het enig overgebleven podium. ”Dit is waarschijnlijk de meest repressieve wet in heel Europa”, zei de voorzitter van de Wit-Russische Vereniging voor Journalisten.