NAVO in de tegenaanval in Kandahar

Afghaanse militairen en NAVO-troepen hebben gisteren de tegenaanval ingezet, nadat Talibaan-strijders strategische posities innamen bij Kandahar, de grootste stad in het zuiden van Afghanistan.

Voor de operatie, die door het Afghaanse leger wordt geleid, zijn drie- tot vierhonderd Afghaanse militairen extra naar de stad gebracht. In het nabij Kandahar gelegen district Arghandab, dat de strijders hebben ingenomen, zouden nu zo’n 500 opstandelingen zitten. Om Kandahar en omgeving veilig te stellen zijn langs de wegen militaire posten ingericht en is een avondklok ingesteld. Duizenden inwoners van Arghandab zijn op de vlucht geslagen.

De Talibaan-strijders hebben zich in Arghandab verschanst, omdat het een ideale uitvalsbasis is voor aanvallen hit and run acties. Het agrarische gebied staat vol met boomgaarden die de strijders dekking bieden bij luchtaanvallen. De aanval van de Talibaan-strijders volgt op een bomaanslag op de gevangenis van Kandahar, waar bijna vierhonderd strijders zaten opgesloten. (AP, Reuters)

Commentaar: pagina 9