Morgan verliest 121 miljoen door fout

Bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft een handelaar met een juniorrang in Londen 121 miljoen dollar (78,1 miljoen euro) verspeeld omdat hij zijn posities in schuldderivaten verkeerd heeft gewaardeerd. Dat heeft Morgan Stanley gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van de tweede kwartaalcijfers.

Onduidelijk is nog of de handelaar, die inmiddels is geschorst, per ongeluk een fout heeft gemaakt of dat hij bewust de waarde van zijn derivaten heeft opgewaardeerd om zijn eigen prestaties er beter uit te laten zien.

De nettowinst van Morgan Stanley daalde in het tweede kwartaal met 58 procent naar 1 miljard dollar. De bank, die al eerder 12 miljard dollar afschreef, moest opnieuw afboeken op zijn kredietportefeuille als gevolg van de kredietcrisis, dit keer met 1,7 miljard dollar. Verder ging een verkeerde speculatie op de ontwikkeling van energieprijzen ten koste van de winst. De omzet daalde van 10,5 miljard naar 6,5 miljard.

De winstcijfers werden nog opgekrikt door de verkoop van een Spaanse dochter in vermogensbeheer en verkoop van aandelen in de dochter die de MSCI-indexen voor beurzen opstelt. Anders was de winst voor belasting nog 700 miljoen dollar lager uitgekomen.

Toch waren analisten niet negatief omdat de afschrijvingen niet hoog waren, Morgan Stanley niet opnieuw kapitaal hoeft op te halen om haar balans te versterken en nog winst weet te maken. De beurskoers van Morgan Stanley daalde gisteren met 3,4 procent.