Mijn Ruimte, Mijn Plek

Foto Anouk Kruithof Kruithof, Anouk

De fotografe Antoinette Nausikaa heeft gisteren de fotografieprijs Bouw in Beeld 2008 gewonnen. De prijs, inclusief een geldbedrag van 10.000 euro, is één van de grootste nationale fotografieprijzen. Het is de tweede keer dat de onderscheiding van de Edgar Degas Stichting, in samenwerking met Ballast Nedam, is uitgereikt.

De redactie van nrc.next heeft ervoor gekozen om hier een foto te plaatsen van Anouk Kruithof, een van de overige acht finalisten. Het beeld van Kruithof is gebaseerd op het wedstrijdthema van dit jaar: Mijn Ruimte, Mijn Plek.

Kruithof (1981, Dordrecht) studeerde Fotografie aan de Academie St. Joost in Breda. Tot april 2009 volgt ze een ‘artist in residency-programma’ in het Kuenstlerhaus Bethanien in Berlijn. Daarvoor werkte ze in Rotterdam aan eigen projecten, vrije opdrachten in samenwerking met grafisch ontwerpbureaus en opdrachten voor magazines.

De eigen website van Kruithof is momenteel onder constructie, en verwijst naar Artnews.org waar ze zegt: ‘Ik vind het spannender om de kijker een duw in zijn rug te geven, dan om zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat mijn werk (in mijn ogen) betekent. Ik probeer iets te ontlokken aan de kijker, en hem uit te dagen om op speelse wijze een eigen invulling te geven.’

Bekijk werk van Anouk Kruithof via www.anoukkruithof.nl