Mens heeft nog veel gemeen met het lancetvisje

rotterdam, 19 juni. Het genoom van een lancetvisje is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Lancetvisjes, die geen vissen zijn, zijn de primitiefste nog levende vertegenwoordigers zijn van de chordaten, de voorlopers van de gewervelde dieren. Ze hebben geen wervelkolom, maar wel een versterkte buis op hun rug waar zenuwen doorheen lopen. De dieren lijken op wormen en zitten het grootste deel van hun leven ingegraven in de zeebodem. Analyse van hun genoom geeft inzicht in de evolutie van de gewervelden. De publicatie bevestigt dat lancetvisjes verder afstaan van de gewervelden dan de zakpijpen (die ook chordaten zijn). Toch hebben lancetvissen nog hele blokken genen gemeen met de mens, terwijl de twee groepen al 550 miljoen jaar geleden uit elkaar groeiden.