Mediacommissariaat bekijkt omroepsalaris

Den Haag. Het Commissariaat voor de Media komt maandag met een eigen onderzoek naar de topsalarissen en ontslagvergoedingen bij de publieke omroep. Dat maakte minister Plasterk (Media, PvdA) gisteren in de Tweede Kamer bekend. Op initiatief van de SP moest hij uitleg geven over de hoge ontslagvergoedingen en de stijging van het aantal topsalarissen bij de publieke omroep vorig jaar. Minister Plasterk wilde gisteren niet op de kwestie ingaan zolang hij niet beschikt over de gegevens van het Commissariaat. Ook zei hij dat hij het standpunt van zijn collega Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil afwachten. Zij reageert, naar verwachting dit najaar, namens het kabinet op de adviezen van de Commissie-Dijkstal. Deze commissie adviseerde over topinkomens in de semi-publieke sector en de zogeheten Balkenende-norm die vorig jaar 169.000 euro bedroeg. De fracties spraken unaniem hun afkeuring uit over de stijging van het aantal topinkomens en de royale ontslagvergoedingen bij de publieke omroep.