LPF-toestanden, zegt Verdonk zelf

Rita Verdonk beschuldigde gisteren een ex-vertrouweling van financiële malversaties.

Ze gaf hem zelf verregaande bevoegdheden.

Sinkes’ levensgezel is directeur van Favorita BV, het bedrijf dat Verdonk-waar verkoopt. Foto Maarten Hartman Nederland, Ede, 14-4-2008 Bijeenkomst Trots Op Nederland. Rita Verdonk. Ton artikelen te koop in de hal. Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

„Onze tegenstanders staan natuurlijk te juichen langs de zijlijn: ‘LPF-achtige toestanden bij Trots op Nederland!’” Rita Verdonk schrijft het zelf, in de nieuwsbrief waarin ze gisteren haar achterban op de hoogte bracht van de laatste onaangename ontwikkeling in haar beweging Trots op Nederland.

Bijna een maand wisten Verdonk en haar voormalige vertrouweling en adviseur Ed Sinke het verhaal achter hun breuk beschaafd binnenskamers te houden, maar nu zijn de twee dan toch openlijk met elkaar in conflict. Aanleiding is een artikel in weekblad Elsevier deze week, waarin Sinke vertelt over een maandenlange strijd over geld. Hij gaf delen van een accountantsrapport ter inzage, waarin zijn uitgaven voor Trots op Nederland ‘rechtmatig’ worden genoemd. Nogal wiedes, aldus Verdonk: dat rapport is „van Ed Sinke over Ed Sinke”.

Sinke vervulde een sleutelrol in Trots op Nederland. Formeel is hij naast voorzitter Rob Boelen nog steeds het enige bestuurslid van de Stichting Vrienden van Rita, die gelden werft via een besloten vennootschap. Bestuurder van die vennootschap, Favorita BV, is Jan Arie Nieuwenhuis, de levensgezel van Ed Sinke. Nieuwenhuis is blijkens de inschrijving van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel als directeur zelfstandig bevoegd. Daarmee hadden Sinke en zijn partner Nieuwenhuis samen verregaande bevoegdheden voor het afwikkelen van financiële zaken.

Verdonk wees Sinke aan als enige teken- en betalingsbevoegde omdat ze hem „meer dan wie ook vertrouwde”, zegt haar politiek adviseur Kay van der Linde. Volgens Verdonk gaf Sinke echter nooit inzage in de boekhouding. Na het oprichtingsfeest van de beweging op 3 april vroeg ze hem herhaaldelijk om financieel verantwoording af te leggen, maar die verzoeken werden „afgewimpeld”. De gulle gever die het openingsfeest van Verdonk zou sponsoren, bleek niet betaald te hebben. Een strop van dik 130.000 euro. Ten slotte huurde Sinke een accountant in, die vorige week vrijdag met goed en slecht nieuws kwam.

Het goede nieuws: er is geen cent uit de kas verdwenen, ondanks berichten in de media over verdwenen „tonnen”. Het slechte nieuws: de boekhouding was „zeer slordig”, aldus Verdonk in haar brief, met ontbrekende contracten en urenstaten; én, ernstiger, de zelfverklaarde vrijwilliger Sinke bleek „grote betalingen” te hebben gedaan aan een medewerkster van zijn bedrijf, Aspecto, en de management-bv die hij met zijn levensgezel Jan Nieuwenhuis heeft. Dit kon Sinke legaal doen; vandaar dat hij nu „met het rapport [van de accountant] wappert in een poging zichzelf vrij te pleiten”, aldus Verdonk.

Volgens Van de Linde gaat het om „vele tienduizenden euro’s”. Hij erkent dat ook Nieuwenhuis actief is geweest voor Trots op Nederland: als directeur van de Favorita BV was hij belast met het opzetten van een vrijwilligersnetwerk. Van de Linde: „Dat leverde nauwelijks iets op, maar dat is een ander verhaal. Een betaling was bespreekbaar geweest. Maar Sinke bleef steeds zeggen: we doen het gratis.”

Een van Verdonks vaste uitspraken is dat ze „uitgaat van het vertrouwen in mensen”. Sinke leerde zij kennen in haar VVD-tijd; hij stond haar bij in de (van Mark Rutte verloren) lijsttrekkerscampagne van 2006. Sinke was haar ‘maatje’. Nu heeft hij haar vertrouwen dubbel geschonden: door financieel geen open kaart te spelen én door de media op te zoeken. Van de Linde: „Sinke weet als geen ander hoe slecht dit is voor een beginnende beweging.” Verdonk wil de betalingen nu desnoods via de rechter terugeisen, en stelt Sinke en Boelen persoonlijk aansprakelijk voor alle „materiële en immateriële schade”. En als ze nog eens met vertrouwelijke stukken naar de pers gaan, volgt er een kort geding: één ton per overtreding.

Ed Sinke was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

    • Jan Meeus
    • Sandra Heerma van Voss