Lekker ouderwets: Boston weer de beste

In 1986 mochten de Boston Celtics zich voor het laatst het beste basketbalteam van de NBA noemen.

Maar een nieuwe generatie laat nu oude tijden herleven.

Kevin Garnett viert in geheel eigen stijl de zege in de NBA-finale. Foto Reuters Boston Celtics Kevin Garnett celebrates during the first half of Game 6 of their NBA Finals basketball championship against the Los Angeles Lakers in Boston, June 17, 2008. REUTERS/Adam Hunger (UNITED STATES) REUTERS

131-92! De zesde wedstrijd van de finale in de NBA, de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie, gaat nu al de geschiedenisboeken in als ‘The Boston Massacre’. Na drie wedstrijden in LA keerde het finalecircus dinsdagavond (woensdagochtend Nederlandse tijd) terug naar Boston, en nog voor de buzzer een einde maakte aan het duel, stonden de fans van Celtics al te juichen en te dansen op de banken, alsof ze in een Ierse kroeg even verderop in Canal Street aan het feestvieren waren. Boston is nu dé sporthoofdstad van de VS, nadat de Red Sox vorig jaar ook al de honkbalfinale wonnen tegen de New York Yankees.

Want een feest werd het dinsdagnacht, toen al snel in de wedstrijd duidelijk werd dat Boston de titel niet meer zou laten glippen. Het werd een monsterscore, en alleen omdat de Celtics op het einde de teugels wat lieten vieren, werd het niet helemaal een afstraffing voor de Lakers. Boston-coach Doc Rivers haalde op het einde van het duel zijn sterrentrio Paul Pierce, Kevin Garnett en Ray Allen naar de kant om hun een publiekswissel te gunnen. Nog voor de wedstrijd was afgelopen, kreeg de winnende Rivers al enkele liters sportdrank over zich. In de kleedkamer gingen er nog eens enkele flessen champagne overheen.

Het was de zeventiende titel voor Celtics, de eerste sinds 1986, en de eerste sinds het overlijden van Red Auerbach, de ‘patriarch’ van het team, die als coach negen titels won voor Celtics en daarna als eigenaar betrokken was bij de volgende zeven titels. Zowel de nieuwe eigenaar Wyc Grousbeck als vele fans negeerden voor een keertje het rookverbod in de hal, en staken dikke overwinningssigaren op, naar het voorbeeld van de legendarische coach. „Deze is voor Red”, zei Grousbeck, „omdat hij altijd in onze plannen is blijven geloven.” Auerbach overleed in oktober 2006. Dat zijn record van negen titels als coach niet werd geëvenaard door Lakers-coach Phil Jackson, zorgde nog voor wat extra plezier in Boston.

Rivers’ gedachten gingen niet alleen terug naar Auerbach, maar ook naar zijn onlangs overleden vader, die op 18 juni jarig zou zijn geweest. „Mijn eerste gedachte was: wat zou mijn vader zeggen? Toen moest ik lachen, want hij zou waarschijnlijk hebben gezegd: ‘Dat werd tijd, waarom heb je daar zolang mee gewacht?’” Bij het slot vielen Rivers, Garnett, Pierce en Allen elkaar in de armen, toegejuicht door een uitzinnig publiek. „We hebben alleen maar gezegd dat we van elkaar houden”, zei Rivers. „De jongens zeiden allemaal ‘dankjewel’ en ik zei dankjewel terug. Het was gewoon een erg mooi moment.”

Vorig jaar kenden de Boston Celtics nog een rampseizoen, met amper 24 overwinningen, en het team haalde niet eens de play-offs van de Eastern Conference. Met de nieuwkomers Garnett en Allen werd dit seizoen meteen duidelijk dat ze tot de titelfavorieten behoorden.

„Op de dag na dat mijn kind werd geboren, is dit de gelukkigste dag van mijn leven. Ik ben van plan een maand niet te slapen”, zei een opgetogen Garnett na het behalen van de titel. „Er weleens uitgepikt door een bullebak op school? Ik heb de bullebak knock-out geslagen. Zo voel ik me.”

Bekijk beelden van het feestje in de kleedkamer van de Celtics op nrcnext.nl/links

    • Dirk Vandenberghe