Kamer: woekerpolis niet naar AFM

De Tweede Kamer is tegen de beslissing van minister Bos van Financiën (PvdA) om het onderzoek naar beleggingsverzekeringen te laten uitvoeren door toezichthouder AFM.

Bos besloot eerder deze week dat onderzoek naar de misstanden rond de zogenoemde woekerpolissen weg te halen bij onderzoeksbureau IFO, omdat een tussenrapportage onder de maat was. Het IFO stelde dat verzekeringsmaatschappijen geen volledige openheid van zaken wilden geven over de omstreden beleggingsverzekeringen, waarvan er in de periode 1995-2005 zo’n 6,5 miljoen zijn verkocht. De minister heeft het vertrouwen in het IFO verloren en heeft de onderzoeksopdracht neergelegd bij de AFM.

In een overleg met de Tweede Kamer gisteren bleek dat de VVD, CDA, SP en PVV het met die stap niet eens zijn. Principieel vinden zij het niet goed dat de AFM in dit geval buiten haar wettelijke bevoegdheid zal moeten werken. Daarbij vreest de Kamer mogelijk machtsmisbruik door de AFM. „Als een verzekeraar weigert om bepaalde informatie te geven, kan de AFM gemakkelijk denken: dan pakken we je wel op een ander dossier”, zegt VVD’er Weekers.

AFM-voorzitter Hans Hoogervorst zei gisteren in een toespraak voor het Verbond van Verzekeraars te verwachten dat de sector meewerkt teneinde de omstreden verzekeringsproducten „met naam en toenaam” te kunnen identificeren. Ander onderzoek naar recente beleggingsverzekeringen heeft volgens de AFM uitgewezen dat nog een groot aantal daarvan „beneden de maat is”. Bos spreekt morgen het IFO en informeert volgende week de Kamer.

Eerdere artikelen op nrc.nl/woekerpolis