Kabinet verwacht geen oplossingen op top over `Lissabon`

DEN HAAG. Het kabinet verwacht niet dat er vandaag en morgen tijdens de EU-top in Brussel al oplossingen zullen komen voor het Ierse `nee` tegen het nieuwe EU-Verdrag. Formeel staat het verdrag nu in de ijskast, omdat alle lidstaten er mee akkoord moeten gaan, erkende staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) gisteren na afloop van een Kamerdebat. Nederland houdt er serieus rekening mee dat het verdrag niet op 1 januari 2009 ingaat, voorafgaande aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Toch gaat Nederland door met de ratificatie van het verdrag door de Eerste Kamer. Want net als Ierland heeft ook Nederland het recht zich over het verdrag uit te spreken, stelde premier Jan Peter Balkenende. De SP gaat in de Eerste Kamer proberen de behandeling van het verdrag tegen te houden. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de opstelling van het kabinet. Balkenende denkt dat de lidstaten tijdens de top wel zullen aangeven dat zij het nieuwe EU-verdrag zien als de juiste basis voor het toekomstig functioneren van de Unie. Nederland zal dat ook doen.