Internet Weblog van de dag

Politie geeft zich bloot op Hyves logo´s beveiliging FOTO: Merlin Daleman politie Daleman, Merlin

Privégegevens van politie op internet. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog onder meer over privacy. Zij verbaast zich – net als voormalig politieman Van Roij – over het ontbreken van een beleid bij de politie voor privé-informatie van en over medewerkers op internet: „Kees Hogerhuis werkt bij de Gemeente Politie Amstelveen en woont in Baarn. Hij is bevriend met Sacha en Michel Frederiks, Mario en Joanne de Lepper en Paula van den Bergh-De Lepper uit Nijkerk. Hij heeft een zoon van 7, Demian Hogerhuis.

Deze informatie is allemaal openbaar toegankelijk via het Hyves-profiel van Kees Hogerhuis. Op SYNC vraagt voormalig politieman Wilfred van Roij zich af waarom de politie geen beleid heeft voor privé-informatie van en over medewerkers op internet.Hij stelt deze vraag naar aanleiding van een persbericht van de politie over opsporing via Hyves. ‘De politie wil via deze profielsite in kaart brengen in welke sociale kringen de verdachte zich beweegt. Zij hoopt hiermee meer informatie te verkrijgen over de verdachte’, aldus een woordvoerder van het korps Amsterdam-Amstelland. Terecht merkt Van Roij op dat je via Hyves ook heel veel kunt leren over de sociale en familiaire verbanden van individuele politiemensen.”

Lees verder over Hyves en politie op nrc.nl/klaver