Hockeyers afgebeeld als helden

Hockeyinternational Teun de Nooijer als Spiderman, omdat hij „in alles de spin in het web is”. Foto Timme Hoyng Hoyng, Timme

Elke sport heeft helden nodig. Marketingstrategen kunnen die sleetse wijsheid niet vaak genoeg herhalen. Maar hoeveel helden telt het nationale hockey, al jaren Nederlands snelst groeiende teamsport?

‘Hockeybabe’ Fatima Moreira de Melo kennen de meeste Nederlanders wel. Met dank vooral aan hockeyhoofdsponsor Rabobank, die het vriendinnetje van ex-tennisprof Raemon Sluiter vorig jaar bombardeerde tot de spil van de eigen reclamecampagne. Maar wie de aanvoerder van de Nederlandse mannenploeg is? Weinigen zullen de naam Jeroen Delmee (her)kennen, ook al is de 35-jarige veteraan sinds vorig jaar recordinternational.

Tophockeyers moeten uit de anonimiteit, meent Jeroen van Bergen, al ruim 25 jaar hockeyfotograaf. „Onze toppers mogen gezien worden.” Samen met international en freelancefotograaf Timme Hoyng bedacht hij daarom de Hockeykalender: twaalf niet-alledaagse portretten van evenzoveel internationals, keurig verdeeld over beide seksen.

Te zien zijn onder anderen strafcornerspecialist Taeke Taekema in de rol van een door de paparazzi betrapte rapper in een limousine, en sterspeler Teun de Nooijer, afgebeeld als Spiderman. „We hebben de internationals vooral heel expressief in beeld willen brengen. Teun is in alles de spin in het web, vandaar deze keuze”, zegt Van Bergen.

Komende week, tijdens de strijd om de Champions Trophy in Rotterdam, hopen Hoyng en hij een geschikt moment te vinden voor de presentatie van de kalender (kosten 30 euro), die in een oplage van vijfhonderd exemplaren is gedrukt. De internationals werkten belangeloos mee, omdat de opbrengst ten goede komt aan twee goede doelen: Spieren voor Spieren en Right To Play. Van Bergen: „Dat is ook het mooie van dit initiatief: geen gezeik over portretrechten, zoals we de laatste jaren zo vaak hebben gehad, maar gewoon meedoen, punt uit.”

Het toernooi om de Champions Trophy (mannen) begint zaterdag op het terrein van hockeyclub Rotterdam. Nederland begint het jaarlijkse zeslandentoernooi met een duel tegen Spanje. De titelstrijd geldt als de generale repetitie voor de Olympische Spelen, over minder dan twee maanden in Peking.

Meer informatie is te vinden op www.hockeykalender.nl