Hiddink voor vierde maal held der natie

Rusland2Zweden0

Ruststand 1-0. 24. Pavljoetsjenko 1-0, 50. Arsjavin 2-0. Scheidsrechter: De Bleeckere (Bel). Toeschouwers: 30.000.

Guus Hiddink had een vijfjarenplan in gedachten toen de Russische voetbalbond hem in 2006 miljoenen euro’s bood om van het grootste land ter wereld weer een trotse voetbalnatie te maken. Voor de tweede keer in een jaar werd de Nederlandse coach gisteren als volksheld bejubeld. Zeven maanden geleden verraste hij door zich in een groep met Kroatië en Engeland te plaatsen voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Een plaats in de kwartfinales leek voor zijn jeugdige ploeg te hoog gegrepen, maar ‘Guus Geluk’ maakte opnieuw zijn faam als internationale toptrainer waar. Met een 2-0 zege op Zweden plaatste Rusland zich gisteravond voor de kwartfinales. Nederland is zaterdag de tegenstander.

„Het wordt een interessante clash”, beloofde Hiddink na de wedstrijd. „Nederland en Rusland zijn twee teams die willen aanvallen. De spelopvatting is vergelijkbaar. We willen allebei scoren.”

Met de zege is Rusland eerder dan verwacht voetbalgek. „Nu beven jullie, Hollanders”, kopte vanochtend de krant Rossiskaja Gazeta. „Dit team zal nooit meer bang zijn”, schreef Sport Express.

In Oostenrijk wist Hiddink gisteren voor de vierde keer een nationale ploeg naar de knock-outfase van een titeltoernooi te leiden, na opzienbarende prestaties met Oranje, Zuid-Korea en Australië. De geslepen coach haalde tijdens het EK al zijn trucjes tevoorschijn om zijn spelers scherp te krijgen. Na een ontluisterende 4-1 nederlaag in het eerste groepsduel tegen Spanje haalde Hiddink hard uit naar zijn spelers. In de media verweet hij hen naïviteit. Een vrije dag werd geschrapt. Op de training zocht hij voor het oog van de groep keihard de confrontatie met zijn assistent Igor Kornejev.

Het had effect. De getergde spelers versloegen de Grieken: 1-0. Hiddink kreeg dat beetje extra waar hij op uit was. „Veel spelers kunnen meer dan ze denken. Als je vooruit wilt, moet je eraan wennen elke drie, vier dagen een moeilijke wedstrijd te spelen. Het werkt niet als je elke dag de confrontatie zoekt, maar soms moet het.”

Hiddink beloofde voor het beslissende duel met Zweden vol op de aanval te spelen. Hij hield woord. Onder aanvoering van het talent Andrei Arsjavin – de spits van Sint Petersburg was de eerste twee EK-duels geschorst – speelden de Russen het Zweedse elftal van de mat. In de 24ste minuut kwam Rusland verdiend op voorsprong. Roman Pavljoetsjenko tikte de bal voor het vak met uitzinnige Russische voetbalfans binnen. Hiddink stond met een gebalde vuist langs de lijn.

Vijf minuten na rust was het Arsjavin die de wedstrijd besliste, na een prachtige aanval. De Zweedse ploeg van stervoetballer Zlatan Ibrahimovic had geen moment een antwoord op het sprankelende Russische voetbal. Zweden mocht nog van geluk spreken dat de Russen in de tweede helft slordig met kansen omsprongen.

Hiddink werd twee jaar geleden door de Russen als een verlosser binnengehaald. Het nationale elftal zou in de aanloop naar het EK van 2012 in Polen en Oekraïne het boegbeeld van Rusland moeten worden. De morele ondersteuning van Vladimir Poetin voelde Hiddink vanaf het begin. De toenmalige president van Rusland noemde het voetbal in zijn land een voorbeeld voor de opbouw van de hele maatschappij. Hij stelde dat de Russen niet te snel moeten hopen op succes, maar geduld moeten hebben. De opbouw van de sport moest met beleid gaan en zou tijd nodig hebben.

Hiddink begreep als geen ander dat successen van de nationale ploeg nodig waren om het proces te versnellen. Dat hij zich op het EK zou plaatsen voor de kwartfinales, had de succestrainer niet voor mogelijk gehouden. Maar als het echt ergens om gaat, verliest ‘de magiër’ zelden. Oranje is gewaarschuwd.

    • Koen Greven