Guus maakt de Russen trots

Rusland versloeg Zweden met 2-0 en voetbalt in de kwartfinale tegen Oranje.

Guus Hiddink motiveerde zijn jonge spelers en behaalt vroeger dan verwacht succes.

Roman Pavljoetsjenko heeft gescoord, de Russische spelers vieren, vermoedelijk ook met Guus Hiddink. Foto AFP Russian players celebrate with Russian forward Roman Pavlyuchenko and their supporters after the striker scored the first goal during the Euro 2008 Championships Group D football match Russia vs. Sweden on June 18, 2008 at the Tivoli Neu stadium in Innsbruck. AFP PHOTO - DDP / TIMM SCHAMBERGER -- MOBILE SERVICES OUT -- AFP

Guus Hiddink had een soort vijfjarenplan in gedachten toen de Russische voetbalbond hem in 2006 vroeg in ruil voor miljoenen euro’s van het grootste land ter wereld weer een trotse voetbalnatie te maken. Voor de tweede keer in een jaar tijd werd de Nederlandse coach gisteren als een nieuwe volksheld bejubeld. Zeven maanden geleden verraste hij vriend en vijand door zich in een groep met Kroatië en Engeland te plaatsen voor het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Op het hoogste podium leek een plaats in de kwartfinales te hoog gegrepen voor zijn jeugdige ploeg, maar ‘Guus Geluk’ maakte wederom zijn naam als internationale toptrainer waar. Met een afgetekende 2-0 overwinning op Zweden maakte Hiddink Rusland eerder dan verwacht voetbalgek en plaatste het land zich voor de kwartfinales. Het Nederland van Marco van Basten is daarin zaterdag in Bazel de tegenstander.

Hiddink wist in Oostenrijk na opzienbarende prestaties met Oranje, Zuid-Korea en Australië voor de vierde keer een nationale ploeg naar de knock-outfase van een titeltoernooi te leiden. De geslepen peoples manager haalde tijdens het EK ook weer al zijn trucjes tevoorschijn om zijn spelers op het juiste moment scherp te krijgen. Na een ontluisterende 4-1-nederlaag in het eerste groepsduel tegen Spanje haalde Hiddink hard uit naar zijn spelers. In de media verweet hij zijn voetballers naïviteit. Een vooraf geplande vrije dag kwam te vervallen. Op de training zocht hij voor het oog van de groep keihard de confrontatie met zijn assistent Igor Kornejev. Het plan werkte. De spelers raakten getergd en vlogen er tegen de Grieken vol op: 1-0 winst.

Hiddink kreeg dat wat hij wilde: dat kleine beetje extra. „Veel spelers kunnen meer dan ze zelf denken. Als je vooruit wilt gaan, dan moet je er aan wennen elke drie of vier dagen een moeilijke wedstrijd te spelen. Het werkt niet als je elke dag de confrontatie zoekt, maar soms moet het”, luidde de uitleg van Hiddink.

Hiddink beloofde voor het beslissende duel met Zweden vol op de aanval te zullen spelen. Hij hield woord. Onder aanvoering van het grote talent Andrei Arsjavin – de spits van Sint Petersburg was de eerste twee EK-duels geschorst – speelden de Russen het Zweedse elftal van de mat. In de 24ste minuut kwam het elftal van Hiddink na een prachtige aanval over drie schijven verdiend op voorsprong. Roman Pavljoetsjenko tikte de bal voor het vak met uitzinnige Russische voetbalfans binnen. Hiddink stond zoals zo vaak in zijn loopbaan met een gebalde vuist langs de lijn.

Vijf minuten na rust was het Arsjavin zelf die wedstrijd vroegtijdig besliste, na een prachtig uitgevoerde aanval. De Zweedse ploeg van stervoetballer Zlatan Ibrahimovic had geen moment een antwoord klaar op het sprankelende voetbal van de Russen. Zweden mocht nog van geluk spreken dat de Russische voetballers in de tweede helft slordig met kansen omsprongen, anders had een monsterscore zeker tot de mogelijkheden behoort.

Hiddink werd twee jaar geleden door de Russen als een soort verlosser binnengehaald. Het nationale elftal zou in de aanloop naar het EK van 2012 in Polen en Oekraïne het boegbeeld van Rusland moeten worden. Hiddink voelde direct vanaf het begin de morele ondersteuning van president Vladimir Poetin. De president van Rusland noemde het voetbal in Rusland als een voorbeeld voor de opbouw van de hele maatschappij. Hij stelde dat de Russen niet te snel moeten hopen op succes, maar geduld moeten hebben. De opbouw van de sport moest met beleid gaan en zou zijn tijd nodig hebben.

Hiddink begreep als geen ander dat successen van de nationale ploeg nodig waren om het proces te versnellen. Dat hij zich op het EK zou plaatsen voor de kwartfinales had de succestrainer ook niet voor mogelijk gehouden. Maar als het echt ergens om gaat, verliest ‘de magiër’ nu eenmaal zelden. Oranje is gewaarschuwd.

Rusland Zweden
2 0
Gespeeld op 18 juni, Innsbruck
Toeschouwers 30.000
Scheidsrechter De Bleeckere (Bel)

Doelpunten

24' Pavljoetsjenko 1-0
50' Arsjavin 2-0

Kaarten

57' Semak, 65' Arsjavin76' Kolodin 10' Isaksson49' Elmander

Kaarten

34' Karagounis, 72' Basinas, 90+1' Vintra 41' Guïza, 45' Arbeloa
Griekenland Spanje
1 2
Gespeeld op 18 juni, Salzburg
Toeschouwers 30.000
Scheidsrechter Webb (Eng)

Doelpunten

42' Charisteas 1-0
61' De la Red 1-1
88' Guïza 1-2
    • Koen Greven