Etnische Gujjars in India krijgen extra compensatie

De etnische Gujjars in de Indiase deelstaat Rajasthan hebben gisteren een akkoord gesloten over hun sociale positie.

Afgelopen weken demonstreerden de Gujjars, die circa elf procent van de bevolking in de deelstaat uitmaken, voor een lagere status, zodat ze zouden kunnen profiteren van de staatscompensaties die dalits (voormalig kastelozen) krijgen. Deze hebben recht op een vast percentage van de beschikbare overheidsbanen en de studieplekken op de universiteit, als een tegemoetkoming voor discriminatie uit het verleden.

De Gujjars vielen binnen een iets hogere klasse dan de dalits, de zogeheten ‘Andere Achtergestelde Klassen’. Ook voor deze groepen werden overheidsbanen gereserveerd, maar die moesten verdeeld worden onder een veel groter aantal Indiërs dan het quotum voor de dalits.

Na twee dagen overleg maakte regiominister Vasundhara Raje Scindia gisteren bekend dat een speciale categorie binnen de ‘Andere Achtergestelde Groepen’ in het leven wordt geroepen voor de Gujjars en twee andere etnische groepen (de Banjara’s en de Rewadi’s). Zij krijgen daarmee het recht op vijf procent van de banen bij de overheid en in het onderwijs.

De Gujjars verklaarden zich „volledig tevreden” en kondigden aan hun protesten te zullen staken. Afgelopen weken hadden duizenden demonstrerende Gujjars wegen en spoorwegen geblokkeerd om hun eisen kracht bij te zetten.

Bij de protesten kwamen 43 mensen om, de meesten door politiekogels. Vorig jaar kwamen bij vergelijkbare rellen zeker 25 Gujjars om. (AP, Reuters)