EP steunt regels detentie illegalen

Het Europees Parlement is gisteren akkoord gegaan met regels die bepalen dat illegale immigranten in principe niet langer dan een half jaar opgesloten kunnen worden. Deze termijn kan worden opgerekt tot anderhalf jaar. Ook kan uitgezette illegalen vijf jaar lang verboden worden terug te keren.

Na een debat van drie jaar bereikten de ministers van Binnenlandse Zaken uit de EU-lidstaten vorige maand al een akkoord over de controversiële regels. In een aantal EU-landen, waaronder Nederland, geldt op dit moment nog geen maximumtermijn voor detentie van illegale immigranten.

In het Europarlement stemden gisteren veel christen-democraten en liberalen voor het plan. De meeste linkse partijen stemden tegen. Zij vinden net als mensenrechtenorganisatie Amnesty International de mogelijke detentieperiode, die ook voor kinderen geldt, te lang. Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Louise Arbour, maakte bezwaar tegen de nieuwe regels.

Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) steunde het plan, maar vond dat illegale immigranten beter beschermd hadden kunnen worden. „Daar werden de lidstaten het echter niet over eens. Dan is het kiezen of delen: de status quo in stand houden of de richtlijn aannemen”, aldus Hennis-Plasschaert.

De gisteren aangenomen ‘terugkeerrichtlijn’ is de meest recente stap van de EU in haar pogingen illegale immigratie een halt toe te roepen. Eerder werden gezamenlijke grenspatrouilles en een biometrische gegevensbank opgezet. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, schat dat er acht miljoen illegale immigranten in de EU verblijven. In de eerste helft van 2007 werden meer dan 200.000 illegalen opgepakt, en minder dan 90.000 uitgezet.

De nieuwe EU-regels moeten de verschillende nationale systemen voor de aanpak van migranten die hun visum laten verlopen, en de veel kleinere groep die illegaal de EU binnenkomt, beter op elkaar aan laten sluiten.