EK-twitteren met uitzicht op een Frans klooster

Eerst maar een bekentenis, nu het volgen van de voetbalwedstrijden van Oranje via het liveverslag van ‘twitter’ op de website nrcnext.nl aan populariteit wint. De correspondenten uit Rome (Bas Mesters) en Parijs (deze auteur) tikten van minuut tot minuut op internet hun commentaar bij Italië-Frankrijk.

De werkelijkheid is dat ‘RM, Parijs’ zijn tekst dinsdagavond niet verzond vanuit Parijs, maar vanaf een bekende rots voor de Normandische kust, met uitzicht op een hoogoprijzend klooster. Maar dat stond er niet bij. Want commentaar van ‘RM, Mont Saint Michel’ vraagt om uitleg – en die zou alleen maar storen.

Ik zat in een hotelletje op bed. Tv aan, computer op schoot, ingelogd in het blogsysteem van de krant. Van mij werd verwacht dat ik doorgaf wat de Franse commentatoren zeiden.

Zo kan het werk van een correspondent er nu dus uitzien. Dezelfde mediale gelijktijdigheid als bij de lezer/kijker/luisteraar thuis. Had u ook tv, computer en telefoon aan? Om het een te volgen en het ander te doen? We raken er allemaal razendsnel aan gewend: fysiek verkeren in de ene omgeving en virtueel in de andere. Jongleren met verschillende werkelijkheden – in de vaste overtuiging dat dit iets heel anders is dan verschillende ‘waarheden’. We zijn alomtegenwoordig.

Eerlijk gezegd: deze rots, dit kloostereiland waar ik ben voor een nog te schrijven reportage, is niet zo’n geschikte plaats voor een voetbalverslag. Voetbal is ver weg op de Mont St. Michel. Het toeristenseizoen is nog niet in volle gang, ’s avonds is het horecapersoneel vroeg naar huis op het vasteland. En de twintig resterende monniken – als ze de uitschakeling van de Franse elf al hebben gevolgd, dan deden ze dat zonder het ruisen van de zee te verstoren.

Volg live commentaar op de wedstrijd Nederland - Rusland, zaterdag via nrcnext.nl/twitter

    • Rene Moerland