Eén van deze acht wordt kampioen

Creatief

Portugal

Grote ster van de Portugezen is zonder twijfel Cristiano Ronaldo. Aan de hand van de beste voetballer ter wereld wisten de Zuid-Europeanen zich al na de groepswedstrijd tegen Turkije (2-0) en Tsjechië (3-1) verzekerd van de kwartfinales. Toch heeft het publiek in Zwitserland nog niet het beste spel van Cristiano Ronaldo gezien. Tot teleurstelling van de vele Portugese immigranten werd hij tegen Zwitserland aan de kant gehouden. De formatie van de naar Chelsea vertrekkende coach Felipe Scolari moet de eenheid bewaren en zich niet laten afleiden door de pers. De veelzijdige Portugezen beschikken naast Cristiano Ronaldo over uitstekende verdedigers als Pepe, Bosingwa en Ricardo Carvalho. Verder zorgen Deco, Simão, Ricardo Quaresma voor veel creativiteit. Wie titelfavoriet Portugal wil uitschakelen, moet meer doen dan Cristiano Ronaldo afstoppen. (KG)

Degelijk

Duitsland

Hoogstaand was het niet, maar toch is Duitsland weer de groepsfase van een eindtoernooi doorgekomen. Die Mannschaft is na het speelse wereldkampioenschap in 2006 vooral weer degelijk, met een juiste wedstrijdinstelling. Voorlopig is Lukas Podolski (drie doelpunten) de gevierde spits aan Duitse zijde. Bondscoach Joachim Löw hoopt dat hij zijn aanvalscollega’s Mario Gomez en Miroslav Klose meesleept in zijn scoringsdrift. De ploeg heeft met Michael Ballack en de van een schorsing terugkerende Bastian Schweinsteiger zwaargewichten op het middenveld en beschikt met Philipp Lahm over een vleugelverdediger die een heel veld kan bestrijken. De Duitse problemen zijn zichtbaar bij de omschakeling van aanval naar verdediging. Het middenveld is kwetsbaar bij veel beweging, de verdedigers zijn overdreven statisch en doelman Jens Lehmann bleek al feilbaar. (MD)

Hartstocht

Kroatië

Michael Ballack ondervond in de tweede groepswedstrijd pijnlijk waarin de kracht van Kroatië schuilt. Het is het compacte en snelle positiespel op het middenveld dat de Duitse aanvoerder tot wanhoop dreef. Met Luca Modric als spelmaker kan Kroatië fantasierijke aanvallen opzetten over de vleugels en in verdedigend opzicht de tegenstander net zo lang opjagen tot de bal is veroverd. De ploeg speelt met een ongekende hartstocht, al leeft de strijd om onafhankelijkheid niet meer in de jonge selectie. Bondscoach Slaven Bilic was als speler sober maar is als coach avontuurlijk ingesteld. Het beweeglijke spel maakt de Kroaten kwetsbaar tegen ploegen met dezelfde aanvalslust of met een scherpe counter. Dan zou het gebrek aan een topdoelman en het gemis aan snelheid van de twee centrale verdedigers Robert Kovac en Josip Simunic de Kroaten wel eens kunnen opbreken. (MD)

Karakter

Turkije

Turkije is op het EK uitgegroeid tot de ploeg van de miraculeuze ontsnappingen. Nadat de formatie van Fatih Terim het eerste duel met 2-0 verloor van Portugal, wisten de Turken tegen Zwitserland en Tsjechië na een achterstand alsnog op karakter de overwinning binnen te halen. Met individuele hoogstandjes maakten sterspelers als Arda Turan en Nihat Kahveci de fouten goed van een ploeg die het ontbreekt aan tactisch raffinement. Turkije steunde in de groepsfase ook op doelman Volkan Demirel. De keeper is na een rode kaart tegen Tsjechië voor twee wedstrijden geschorst. Demirel wordt vervangen door Rüstü Recber, de gevallen ster van het WK in 2002. Fatih Terim kan tegen Kroatië ook niet beschikken over de geschorste middenvelder Mehmet Aurelio en de geblesseerde aanvoerder Emre Belözoglu. Het gebrek aan routine zou de Turken kunnen opbreken. (KG)

Eenheid

Nederland

De kracht van het Nederlands elftal is dat bijna elke speler in het team het vermogen heeft een doelpunt te maken. Los nog van de spitsen Ruud van Nistelrooy enzijn stand-in Klaas Jan Huntelaar. Zij zijn beiden echte goaltjesdieven. Maar zelfs linkervleugelverdediger Giovanni van Bronckhorst maakte tegen Italië een doelpunt uit een kopbal. Dankzij het hoge rendement heeft dit elftal tot nog toe weinig kansen nodig gehad. Oranje kan snel omschakelen en bezit een ijzersterk aanvallend middenveld. Er staat tegenover dat het veldspel slechts één helft, tegen Italië, echt goed was. Als het elftal met de rug tegen de muur stond, bleek de geroutineerde keeper Edwin van der Sar van onschatbare waarde. De collectiviteitsgedachte, gericht op het veroveren van de Europese titel, heeft van Oranje een sterke eenheid gemaakt. Maar tegenslag heeft de ploeg nog niet gehad. (EO)

Hongerig

Rusland

Aan de trainer zal het niet liggen. Rusland heeft met Guus Hiddink een bondscoach die het geluk lijkt aan te trekken, die bestuurders en media voor zich weet te winnen en die een ongeëvenaarde staat van dienst heeft als bondscoach. Hij heeft zich bij het Russische elftal ontpopt als disciplinecoach, die ook tijdens het eindtoernooi op inhoud en hardheid van de spelers traint. De jonge, onervaren ploeg heeft met de van een schorsing teruggekeerde aanvoerder Andrei Arsjavin een tactisch slimme spelmaker. Hiddink beschikt verder over een ploeg met veel van hetzelfde soort spelers: hongerig, verdedigend stug en vooral in de counter gevaarlijk. Rusland is als voormalige voetbalgrootmacht kwalitatief een van de minste elftallen in de kwartfinales, maar dat hoeft met Hiddink geen beletsel te zijn om ver bij een eindtoernooi te geraken, weten de internationals van Zuid-Korea en Australië. (MD)

Energiek

Spanje

Heeft Spanje dan eindelijk een generatie internationals die zichzelf niet tekortdoet? De ploeg heeft met Iker Casillas een zekere doelman, met Carles Puyol een ervaren verdedigingsleider, met Andrés Iniesta en Xavi Hernández een creatief middenduo en met David Villa en Fernando Torres twee scorende spitsen. Spanje speelt in een vlotte stijl met sterke passing. De ploeg is jong, energiek en onverdeeld wat betreft nationale en clubachtergrond. Zwaktes in de ploeg van scheidend bondscoach Luis Aragonés zijn moeilijk te vinden, al zijn de vleugelspelers verdedigend niet zo vaardig als aanvallend. Ook krijgen de verdedigers geen vat op ‘rommelende’ spitsen als de Zweed Zlatan Ibrahimovic. En dan is er de druk van de knock-outfase en de wetenschap dat de enige Spaanse titel in 1964 werd behaald, toen de huidige internationals nog geboren moesten worden. (MD)

Geslepen

Italië

Italianen groeien in een titeltoernooi. Wanneer de viervoudig wereldkampioen en eenmalig Europees kampioen slecht aan een toernooi begint, zegt dat niets over de kansen. Zo heeft de historie geleerd. Regelmatig dreigden ze te worden uitgeschakeld, maar meestal raakten ze weer snel in vorm. Toernooivoetballers. Gehard in de Italiaanse competitie en Europese bekertoernooien is de squadra altijd favoriet. Ze beschikken in Gianluigi Buffon over een geweldige doelman die in 2001 Edwin van der Sar uit het doel van Juventus verdreef. En ze hebben spits Luca Toni en spelverdeler Andrea Pirlo. Geroutineerde en geslepen spelers zijn het. Hun zwakte? Ze riskeren met soms te agressief spel gele en rode kaarten. En wanneer het even niet loopt wordt het een chaos. Dan zijn spelers en trainers volkomen de weg kwijt. Dan is heel Italië een chaos. Maar dat gebeurt zelden. (GvH)