een dag vol euro 2008

Khalid Boulahrouz heeft gistermiddag de training van het Nederlands elftal in Lausanne voortijdig verlaten. Het vertrek van de verdediger heeft te maken met familie-omstandigheden, waarover de KNVB verder geen mededelingen doet. Boulahrouz blijft wel bij de selectie van Oranje in Zwitserland.

Nadat dinsdag de Kroatische verdediger Dario Knezevic afhaakte met een knieblessure, moest gisteren ook spits Igor Budan het trainingskamp van de Kroaten verlaten. Ook Budan heeft last van een knieblessure. Bondscoach Slaven Bilic overweegt een vervanger op te roepen voor de aanvaller. „Maar dat doe ik dan pas na de kwartfinale tegen Turkije, mochten we de halve finale bereiken.”

De Duitse bondscoach Joachim Löw moet de kwartfinalewedstrijd op het EK tegen Portugal vanavond vanaf de tribune bekijken. Hij werd gisteren door de Europese voetbalbond UEFA voor één wedstrijd geschorst, nadat hij maandag in de gewonnen groepswedstrijd tegen Oostenrijk (1-0) aan het einde van de eerste helft met zijn Oostenrijkse collega Josef Hickersberger onenigheid kreeg met de vierde official. Zij werden door de Spaanse scheidsrechter Mejuto Gonzalez naar de tribune gestuurd.

De Engelse bookmakers denken dat Nederland en Portugal de finale van het EK zullen spelen. Sinds gisteren staat die eindstrijd het hoogst genoteerd met 5/1. Mocht het dus tot een finale tussen Nederland en Portugal komen, dan krijgen de gokkers voor iedere ingelegde euro er vijf terug. Een gokje op Oranje is na drie overwinningen op het EK weinig lucratief meer. De ploeg is met 3/1 favoriet bij de bookmakers, gevolgd door Spanje (4/1) en Portugal (9/2).

De Turkse doelman Volkan Demirel moet de kwartfinale en een mogelijke halve finale op het EK vanaf de tribunes bekijken. Demirel hoorde woensdag dat de Europese voetbalbond UEFA hem voor twee wedstrijden heeft geschorst na zijn rode kaart in het gewonnen groepsduel met Tsjechië (3-2). De doelman duwde in de slotfase van het duel Jan Koller naar de grond. Scheidsrechter Peter Fröjdfeldt gaf hem daarvoor de rode kaart. Demirel kan pas in een mogelijke finale weer in actie komen voor Turkije.

De Franse international Franck Ribéry is twee maanden uitgeschakeld door een enkelblessure. De middenvelder van Bayern München ondergaat morgen in Duitsland een operatie. Hij viel dinsdagavond uit in de laatste EK-groepswedstrijd van Frankrijk tegen Italië (0-2). Ribéry moest al na acht minuten naar de kant. Even werd gevreesd voor een ernstige blessure.

Claude Makelele heeft dinsdag zijn laatste wedstrijd in het shirt van Frankrijk gespeeld. Dat liet de 35-jarige middenvelder weten na de wedstrijd op het EK tegen Italië. Ook Lilian Thuram kondigde zijn afscheid van de nationale ploeg aan. Frankrijk verloor met 2-0 van Italië. Makelele speelde 71 interlands voor Frankrijk. De 36-jarige Thuram speelde 142 interlands. Hij is daarmee Frans recordhouder.

De Zweed Peter Fröjdfeldt en de Italiaan Roberto Rosetti zijn gisteren door de UEFA aangewezen als scheidsrechters voor de eerste twee kwartfinales. Fröjdfeldt leidt vanavond de wedstrijd Portugal-Duitsland, Rosetti heeft morgen de leiding over Kroatië-Turkije. Voor de Nederlandse scheidsrechter Pieter Vink lijkt het toernooi door deze aanstellingen voorbij. Omdat ook het Nederlands elftal de kwartfinales heeft bereikt, komt Vink niet in aanmerking voor de wedstrijd van Oranje en het duel Spanje - Italië, waarvan de winnaar in de halve eindstrijd mogelijk Nederland tegenkomt.

Turkse hartpatiënten kunnen maar beter niet naar de EK-wedstrijden van hun eigen land kijken. Dat advies gaf een cardioloog gisteren in de Turkse krant Sabah. „Mensen die hun emotie niet onder controle kunnen houden, raden we aan om de wedstrijd niet via televisie te volgen”, zei de arts Kaan Kirali van een ziekenhuis in Istanbul. Als fans toch tv willen kijken, dan kunnen ze volgens hem het beste een rustgevend pilletje nemen. Door de wedstrijd Turkije-Tsjechië overleden twee Turken aan een hartinfarct. De spanning van die wedstrijd was hun te veel geworden.