Commissariaat onderzoekt topsalarissen publieke omroep

Het Commissariaat voor de Media komt maandag met een eigen onderzoek naar de topsalarissen en ontslagvergoedingen bij de Publieke Omroep in 2007. Dat maakte minister Plasterk (Media, PvdA) gistermiddag bekend tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer over topsalarissen bij de Publieke Omroep.

Al in december nam de Kamer een motie aan die bepaalt dat niemand bij de Publieke Omroep meer zou mogen verdienen dan de minister-president – een bedrag van 169.000 euro. Dat was vorig jaar niet het geval. Omroepmedewerkers, zo blijkt uit de jaarverslagen, bedongen hogere ontslagvergoedingen dan in 2006. En ook het aantal veelverdieners onder presentatoren en omroepbestuurders is toegenomen.

De minister wil de onderzoeksuitkomsten van het commissariaat afwachten voordat hij reageert. Ook verwees hij naar het standpunt van zijn collega Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). Zij reageert, naar verwachting dit najaar, namens het kabinet op het advies van de commissie-Dijkstal over topinkomens in de semi-publieke sector. Een succesje heeft Plasterk wel geboekt, beklemtoonde hij. De huidige bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep, Henk Hagoort, ging akkoord met een salaris van 169.000 euro. Op verzoek van de minister. Dat is bijna 30.000 euro minder dan het salaris van zijn voorganger en 20 mille minder dan wat zijn medebestuurders verdienen.

De fracties spraken unaniem hun afkeuring uit over de stijging van het aantal topinkomens en de royale ontslagvergoedingen bij de Publieke Omroep. Het gaat hier om publiek geld, beklemtoonden de woordvoerders, en dat is in de eerste plaats bestemd voor programma’s, niet voor salarissen. PvdA’er Martijn van Dam becijferde dat voor drie vertrekpremies van in totaal 1, 7 miljoen euro „minstens twintig programma’s” hadden kunnen worden gemaakt. Desondanks is zijn fractie, de PvdA, de enige die salarissen van presentatoren niet aan een maximum wil binden. Dan zouden de presentatoren overlopen naar de commerciële omroep waardoor de publieken kijkers mislopen.

Overigens verweten PVV ,PvdA en CDA de SP „te meten met twee maten”. Waarom een Kamerdebat aanvragen over omroepsalarissen, vroeg PVV’er Martin Bosma, terwijl vier SP’ers in de ledenraad van omroep Llink akkoord gingen met een topsalaris van 190.000 euro voor boegbeeld Floortje Dessing? SP’er Jasper van Dijk liet weten dat zijn partijgenoten tegen hadden gestemd, maar aan het kortste eind hadden getrokken.

Kan de Publieke Omroep ook zonder topinkomens goede tv maken? Discussier mee op nrc.nl/discussie