‘Coldplay stal lied van Creaky Boards’

De Amerikaanse band Creaky Boards beschuldigt de band Coldplay van plagiaat. Hun nieuwe nummer Viva La Vida zou zijn gekopieerd van het liedje Songs I Didn’t Write van Creaky Boards. Dat liedje is nog niet verschenen op cd, maar de band speelt het wel tijdens concerten. Volgens zanger Andrew Hoepfner was Coldplayzanger Chris Martin bij een optreden van Creaky Boards afgelopen oktober, in New York, en ging hij bij het liedje ‘uit zijn dak’. Hij zou zich er later door hebben laten inspireren voor Coldplays nieuwe cd Viva La Vida or Death And All His Friends.

Songs I Didn’t Write gaat over de liedjes die Hoepfner in zijn hoofd heeft zitten; Coldplays Viva La Vida gaat over kruistochten in Jeruzalem. Beide liedjes hebben een gedragen tempo, en er zit melodische gelijkenis in de eerste zes woorden, als Martin zingt ‘I used to rule the world’. Volgens een zegsvrouw kan Chris Martin niet bij het concert van Creaky Boards zijn geweest. De band was toen in de studio in Engeland bezig met de opnamen van hun nieuwe cd.

In 2005 werd in België een rechtszaak gewonnen door liedjesschrijver Salvatore Acquaviva die Madonna van plagiaat beschuldigde. Haar nummer Frozen (1998) zou sprekend lijken op zijn Ma Vie Fout Le Camp. De rechter besliste dat Frozen in België niet meer mag worden verkocht of worden gedraaid op radio en tv.

Hoepfner maakte een Youtube-filmpje over de kwestie, maar zegt geen gerechtelijke stappen tegen Martin te zullen nemen.

Bekijk het Youtube-filmpje op nrc.nl/kunst

    • Hester Carvalho