Citroenrisotto

Het is weer zeekraalseizoen. Geniet van die delicate groene kraaltjes nu het kan. Even stoven in wat boter en serveren bij vis. Of je roert ze door een vegetarische risotto.

Voor 2 personen:

250 g zeekraal

30 g roomboter

1 sjalot, fijngehakt

150 g risottorijst

een half glas manzanilla (of andere sherry)

rasp en sap van ½ citroen

ongeveer 600 ml hete groentebouillon

30 g Parmezaanse kaas, geraspt

Was de zeekraal en verwijder de houtige steeltjes. Fruit de sjalot in de helft van de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de rijst toe en laat even meebakken. Schenk de sherry in de pan en roer tot deze is opgenomen. Herhaal met het citroensap. Voeg nu al roerend steeds een scheut hete bouillon toe. Schenk er pas nieuwe bouillon bij als de rijst dreigt droog te vallen.

Na een kwartier is de rijst bijna beetgaar. Zorg dat je op dat moment nog een flinke slok bouillon over hebt. Roer deze samen met de zeekraal door de rijst en laat nog een minuut of 5 zachtjes pruttelen. Roer de citroenrasp door de risotto, samen met de resterende boter en de Parmezaan. Leg een deksel op de pan, draai het vuur uit en laat de risotto twee minuten staan. Maak op smaak met zout en versgemalen peper.

Stuur jouw beste barbecuerecept voor de nrc.next-barbecuewedstrijd naar nrcnext.nl/koken. Kijk op nrc.tv voor Janneke’s recept van de week.

    • Janneke Vreugdenhil